Вярващи посрещнаха икона и одежда на Св.Петка в Димитровград

Димитровград посрещна иконата на Св.Петка и нейна дреха, донесени от дядо Николай

Малко димитровградчани, в сравнение с преди години посрещнаха тази вечер иконата на Света Петка Епиватска и нейна дреха, които донесе тук Пловдивският митрополит Николай. Да идват реликви в навечерието на Димитровден в града се превърна в традиция, осъществявана за четвърта поредна година.

Придружаван от свещеници от Пловдивската епархия, Дядо Николай бе посрещнат от кмета Иво Димов, заместникът му Светослав Стойков, както и от зам.областния управител на Хасково Иван Станчев.

Пловдивският митрополит благослови димитровградчани и заяви, че Св.Димитър е небесен закрилник на града. В навечерието на празника духовникът пожела здраве, благополучие, щастие и душевно спасение на миряните.

Реликвите идват от град Яш и са предоставени като дарение на Пловдивската епартия от митрополита на Молдова Теофан. Става дума за одежда, с която са били облечени мощите на Св.Петка и икона, която е стояла върху саркофага й.

Дядо Николай прикани димитровградчани и жителите на общината и областта да се поклонят пред светинята, която ще остане в местния храм при засилени мерки за сигурност до вторник, 29 октомври. Преди това литийно шествие по бул."Раковски" пренесе реликвите в храм "Св.Димитър", а там Пловдивския митрополит отслужи вечерня пред множество от богомолци.

Още снимки от събитието можете да видите във Фейсбук страницата на Димитровград БГ вести.

Кметът Иво Димов и зам.областния управител Иван Станчев посрещнаха иконата на Св.Петка и нейната одежда
Дрехата на Св.Петка Епиватска, с която са били облечени мощите й идва от град Яш

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини