Европа иска ревизия на концесията за добив на злато от Ада тепе

България отново влезе в дневния ред на Европейския парламент, след като полският евродепутат Тадеуш Цимански сигнализира за редица злоупотреби при отдаването на концесии в страната ни. 
„Концесии в България се отдават по много съмнителни схеми. Там концесионни договори сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Това корумпирано поведение на правителството в България е в дълбок разрез с основната идея на ЕС- свободният вътрешен пазар."
Евродепутатът обърна внимание върху факта, че европейските компании са изключително притеснени, защото се чувстват дискриминирани в България. Той обясни, че има много жалби в европейските институции срещу престъпното поведение на концесионери от страни извън ЕС в България: „Явно в тези страни не се гарантират високи стандарти, каквито са наложени повсеместно в ЕС". 
В заключение Цимански призова за незабавна проверка от страна на Европейските институции по две концесии, които според него са особено притеснителни и трябва да бъдат проверени спешно.

„Трябва моментално да бъдат ревизирани концесията за добив на злато на канадската компания „Дънди прешъс металс" в Челопеч и Крумовград и концесията на „Елаците-Мед" АД за добив на златосъдържащи руди от находище "Елаците" в Софийска област. В следствие от последната престъпна концесия са унищожени (незаконно) над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни и е заплашен живота и здравето на хората."

Източник: КРОСС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини