Георги Първанов и кметът на Харманли на кръгла маса

Трябва спешно да се подпише споразумение за реадмисия с Турция за да можем да връщаме там нелегалните имигранти. Това каза в Харманли екс президентът Георги Първанов на кръгла маса по проблемите на бежанците. Тя бе организирана от дискусионния клуб.

Истинската ситуация в Сирия не се представя винаги реално, твърдят сирийци в България. Един от тях е Нидал Хлайф - журналист.

Георги Първанов се обяви за задължително свикване на консултативния съвет по национална сигурност при президента, за да се излезе с единна позиция и да се прецени дали вече е достигнат капацитетът на страната за настаняване на бежанци. "Честно можем да заявим, че този капацитет е изчерпан и всички бежанци, тръгвайки от Туриция към България да са наясно, че тук не ги чака нищо добро, да си направят сметката. Не става дума да хлопнем вратите, както някои предлагат", каза Първанов.

Трябва да има вариант за обявяване на извънредно положение, в общините, където има настанени бежанци,  за да може законно да се отпускат средства, свързани с центровете. Това заяви кметът на Харманли Михаил Лисков. "За да искам да ми се плащат такива разходи, трябва да обявя бедствено положение. Не мога, защото условията не отговарят на закона за бедствия и аварии, извънредно положение - няма такава възможност, за съжаление".

Михаил Лисков е категоричен, че вариантът за справяне с положението е да се отпусне спешна помощ от ЕС. "Не може само да идваме и да раздаваме одеялца, а трабват пари", каза той. Лисков припомни, че ЕС вече дава средства за издръжката на няколко общини в Ливан където са настанени бежанци.

Източник: еТВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини