Потърпевш от операция на Цветанов осъди държавата за € 40 хил

България осъдена по операция "Медузи" на Цветан Цвтеанов. Трябва да платим 40 000 евро на Борислав Гуцанов.

Това стана ясно на редовната пресконференция на БСП в централата на партията. „Беззаконията и безобразията на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов и Цветан Цветанов" станаха повод за днешната пресконференция на столетницата.

Съдът в Страсбург днес се произнесе по казуса „Гуцанов". Качулки нахлуха в дома на г-н Гуцанов, малки деца бяха заплашвани, бяха в тежък стрес от тази показна акция, припомни Сергей Станишев.
Според съда в Страсбург са нарушени редица членове за защита правата на човека.

Операцията, ръководена от бившия вътрешен министър, се проведе във Варна през март 2010 година. В рамките на нея бяха арестувани председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, Пенчо Пенчев - началник на фирмата "Градски Транспорт" АД, бизнесменът Даниел Славов - Дънката и главната счетоводителка на "Градски Транспорт" АД Яна Кръстева. Обявен за издирване бе и един холандец.

Задържаните бяха уличени в злоупотреба със служебно положение за закупуването на автобуси - нови и втора употреба в общината, като голяма част от средствата са отклонени към определени лицa.

Групата по задържането в състав Областната дирекция на МВР във Варна и група от "Борба с организираната престъпност" нахлуват в дома на Гуцанови около 06:30 сутринта на 31 март 2010 г. всички са въоръжени с късо и автоматично оръжие и маскирани с качулки. Те атакуват къщата на Гуцанови със силни крясъци.

Дежурният частен охранител отключва портата на имота, но служителите на МВР разбиват масивната дървена врата на къщата и нахлуват в помещенията, където спят Борислав и Моника Гуцанови, както и дъщерите им - 5-годишната Сирма и 7-годишната Бояна.

Майката извиква маскираните с автоматите да излязат от стаята, за да не плашат децата, но получава отговор: "Завийте ги презглава!" Към 6.45 ч. маскираните си отиват и идват униформени и цивилни.

След успешното "неутрализиране" на семейството, полицаите започват претърсване на къщата, без да обяснят на Гуцанови какво търсят и без да покажат дължимото според чл. 161, ал. 2 от НПК съдебно разрешение за претърсването.

Конфискувани са мобилните телефони, лаптопът на Моника Гуцанова, оригиналният нотариален акт на къщата, кредитните карти с пин-кодовете, които притежателите им съобщават сами на служителите на МВР.
По същото време са арестувани още Даниел Славов и Пенчо Пенчев.

Към 22.00 часа в деня на задържането Гуцанов е обвинен за участие в организирана престъпна група, сключване на неизгодни сделки, както и за престъпление по служба и склоняване към лъжесвидетелстване. По искане на прокуратурата съдът налага постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" на тримата мъже.

На 25 юни 2010 г. Варненският апелативен съд го пуска под "домашен арест". А месец по-късно Варненският окръжен съд изменя мярката му за неотклонение в "парична гаранция" в размер на 10 000 лева.

На 10 март 2011 г. окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров заявява, че разследването по операция "Медузите" ще приключи до месец-два. Получени са резултатите от шест съдебни поръчки от четири европейски държави, които трябва да помогнат на разследващите, допълва Чавдаров.

През май 2010 г. семейство Гуцанова депозира жалба в Съда в Страсбург срещу бруталния арест. Техният адвокат Михаил Екимджиев казва тогава, че жалбата е от двамата съпрузи в качеството им на законни представители на малолетните им дъщери.

Основната теза в жалбата е, че бруталните полицейски действия при ареста на Борислав Гуцанов са допустими в крайни случаи, но са се разиграли без никаква причина и без разумно основание. Това, по думите на Екимджиев, е целяло пропаганда и злепоставяне на експредседателя на общинския съвет във Варна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини