КС отмени забраната бивши агенти на ДС да ръководят БНТ, БНР и СЕМ

КС обяви за противоконституционни текстове от Закона за радиото и телевизията, с които се забранява на бивши сътрудници от ДС да участват в ръководните органи на двете национални медии, предаде БГНЕС.

Трима съдии са били на особено мнение. В заседанието са взели участие председателят на съда Димитър Токушев и членовете Благовест Пунев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Цанка Цанкова, Кети Маркова, Борис Велчев, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев. На особено мнение са били Пунев, Маркова и Анастасов.

КС беше сезиран през януари от 57 депутати от БСП с аргумента, че текстовете, забраняващи на ДС-служители да ръководят националните медии и да са членове на СЕМ, са дискриминационни и ограничават човешки права.

Седем от съдиите споделят точно това мнение и припомнят, че това е трайна практика на КС, припомня БНР. В подкрепа на това са цитирани стари решения на съда. На обратно мнение е съдия-докладчикът Благовест Пунев. В днешното заседание не са участвали Румен Ненков и Стефка Стоева.

Конституционните съдии смятат, че забраната противоречи на принципа на правовата държава, на принципа на равноправие на гражданите и представлява дискриминация, въведена със закон. Оспорените разпоредби имат лустрационен характер.

"Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", се казва в мотивите на съда. Трима съдиите са подписали с особено мнение и това са Благовест Пунев, който е и съдия докладчик, както и Кети Маркова и Анастас Анастасов.

Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини