Държавата спря парите за ученически униформи , отново кокони в класните стаи

Ученички от Езиковата с униформи

Държавата спря парите за ученически униформи и класните стаи се напълниха с кокони, които демонстрират благосъстояние. Учениците, които преди няколко години са закупили формено облекло отдавна не го носят,за да не изостават от модата. Така идеята всички да изглеждат еднакво и да се чувства някакъв порядък в класните стаи скоропостижно почина.

През 2008 г. по национална програма „Училището-територия на ученици”,модул „Ритуализация на училищния живот” много училища в Кърджали спечелиха проекти и получиха средства за да закупят униформи на своите възпитаници.Проектите трябваше да провокират ученици и родители да подхванат инициативата и тя да се наложи масово. Намеренията не се случиха.Дойде кризата, държавата спря проектите, а родителите не можаха да се наложат над децата си.А и не искаха.

Една униформа излиза около 160 лева на ученик. Нужно е поне едно сако,два панталона или поли,2 ризи. Поръчваме и отличителни знаци: значки , емблеми, вратовръзки , каза за Кърджали бг вести директорът на СОУ „Отец Паисий” Златко Атанасов. Той си спомня, как поръчали на шивашки фирми облеклата. Те взели мерки и след един месец донесли униформите. Атанасов каза,че е спечелил два проекта. С единият е облякъл гимназистите,а с другия е взел суичъри за по-малките. Сега обаче поръчва само отличителни знаци-емблеми и значки.

Трудно успяваме да наложим униформи в училището, заяви директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова. Тя каза, че бизнесът е длъжник на ученици и родители. Те очакват униформи да се продават в по-големи серии в магазините. Към тях те искат да добавят само отличителни знаци.В момента много от шивашките фирми , с които сме работели фалират, банкрутират и техните доставчици. Налага се да вършим несвойствена дейност и да влизаме в ролята на дистрибутори на платове, споделя Чавдарова. Тя призна,че успех е имала идеята, когато зад нея е била държавата и е имало национални програми.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини