6 °C

Държавата спря парите за ученически униформи , отново кокони в класните стаи

Ученички от Езиковата с униформи

Държавата спря парите за ученически униформи и класните стаи се напълниха с кокони, които демонстрират благосъстояние. Учениците, които преди няколко години са закупили формено облекло отдавна не го носят,за да не изостават от модата. Така идеята всички да изглеждат еднакво и да се чувства някакъв порядък в класните стаи скоропостижно почина.

През 2008 г. по национална програма „Училището-територия на ученици”,модул „Ритуализация на училищния живот” много училища в Кърджали спечелиха проекти и получиха средства за да закупят униформи на своите възпитаници.Проектите трябваше да провокират ученици и родители да подхванат инициативата и тя да се наложи масово. Намеренията не се случиха.Дойде кризата, държавата спря проектите, а родителите не можаха да се наложат над децата си.А и не искаха.

Една униформа излиза около 160 лева на ученик. Нужно е поне едно сако,два панталона или поли,2 ризи. Поръчваме и отличителни знаци: значки , емблеми, вратовръзки , каза за Кърджали бг вести директорът на СОУ „Отец Паисий” Златко Атанасов. Той си спомня, как поръчали на шивашки фирми облеклата. Те взели мерки и след един месец донесли униформите. Атанасов каза,че е спечелил два проекта. С единият е облякъл гимназистите,а с другия е взел суичъри за по-малките. Сега обаче поръчва само отличителни знаци-емблеми и значки.

Трудно успяваме да наложим униформи в училището, заяви директорът на Езиковата гимназия Йорданка Чавдарова. Тя каза, че бизнесът е длъжник на ученици и родители. Те очакват униформи да се продават в по-големи серии в магазините. Към тях те искат да добавят само отличителни знаци.В момента много от шивашките фирми , с които сме работели фалират, банкрутират и техните доставчици. Налага се да вършим несвойствена дейност и да влизаме в ролята на дистрибутори на платове, споделя Чавдарова. Тя призна,че успех е имала идеята, когато зад нея е била държавата и е имало национални програми.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини