Шарка по овцете паникьоса мюсюлманите преди Курбан байрама

В 6 български области забраниха пазарите и изложбите на дребни преживни животни, мюсюлманите са в паника в броените дни до религиозния си празник Курбан байрам на 15 октомври. От областната администрация в Кърджали съобщиха, че забраната е наложена със заповед на земеделския министър за територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград. Причина за мярката е пламналата шарка, констатирана в бургаското село Стоилово и в село Кочан, Благоевградско.

Вчера, четвъртък, бе свикано заседание на областната епизоотична комисия, за да бъдат набелязани конкретни мерки за предотвратяване на проникването и разпространението на шарката по овцете и козите. Животновъдите, които отглеждат дребни преживни животни, не трябва да позволяват смесване на животните с други стада при паша и водопой, както и да не закупуват животни с неизвестен здравен статус. На територията на областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград е забранено движението на живи овце и кози, с изключение на тези, които са предназначени за незабавно клане.

Съвпадение или не, но гръцките крайгранични райони Еврос и Солун също са пламнали с болестта по овцете. Според в. „О хронос”, печатан в Комотини, гръцките власти са още по-строги по отношение на мерките и контрола. Предупреждението за огнищата на шарката е съпроводено с категорични указания. Ветеринарите призовават мюсюлманите да не се допуска нерегламентирано клане на жертвени животни извън кланиците, без да бъдат проверени от ветеринарните лекари, тъй като съществува сериозен риск за здравето на потребителите. Категорична е забраната за закупуването на животни от Еврос и Солун. Всички животни, движещи се за ритуалното клане, трябва да бъдат придружени с разрешително за трафика и паспорт /само за едрия рогат добитък/ и да имат две ушни марки. Документите се издават от ветеринарните и земеделските служби и трафикът се извършва след одобрението им. За да се отпишат животни от системния регистър, всички търговци или земеделски производители трябва да представят във ветеринарните клиники всички съпътстващи документи, както и едното ухо на животното с ушна марка (обица), в срок до 31 октомври т.г.

Всички животни трябва да бъдат заклани в одобрени кланици с нравите и обичаите на мюсюлманската религия. Лекарите са задължени да прегледат добичетата преди и след клането. В указанието е посочена и препоръчителната възраст на жертвените животни, както и условието за предаване в екарисаж. Нарушителите ще бъдат атакувани със строги административни и наказателни мерки, предупреждават гръцките медии.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини