Перперикон в битка за най-значимо археологическо откритие

Започна вторият финален тур от битката за най-значимо археологическо откритие. В онлайн референдума на "Чудесата на България" ще се състезават 20 уникални находки. Началото на финалната битка започна в Димитровград, защото именно там е открит неолитният човек, който спечели първия етап от състезанието. Онлайн референдума ще продължи до края на октомври. Най-значимото откритие ще бъде обявено на церемония в началото на ноември. В първия тур състезанието беше доста оспорвано. Стигна се до балотаж, защото разликата между неолитния човек от Кар дере и златото на гетите от Омуртаговата могила беше само стотина гласа. Всеки, който иска да гласува в онлайн референдума, може да го на www.bgchudesa.com. 
Жителите на община Кърджали и региона са твърдо решени да оглавят класацията на "Чудесата на България" със Скалния град на траките Перперикон и древното светилище на Орфей край Татул. Временният водач в класирането - неолитният човек от Димитровград, наречен Крумчо, ще бъде елиминиран от първото място, предупредиха от инициативния комитет за славата на Перперикон. 
„Направили сме пълна организация, имаме мобилни екипи, които ще започнат кампания по училища и институции", съобщи за общинският съветник Георги Кючуков. Той е студент на проф. Николай Овчаров и е сред най-активните в популяризирането на Перперикон. В социалните мрежи също тече мобилизация с призив към местните жители, гостите на Кърджали и туристите, посещаващи Източните Родопи да гласуват за Перперикон и Татул. 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини