Със 60 стотинки скача цената на водата след изграждането на пречиствателна станция в Кърджали

Представянето на проекта

 Със 60 стотинки ще скочи цената на водата в Кърджали след 18 юли 2015 г.,когато ще заработи новопостроената пречиствателна станция на града. Сега стойността на живителната течност е 1,66 лева за кубичен метър. Според прогнозите на проектантите на Водния цикъл на Кърджали през 2025 г.цената на кубик ще достигне 3 лева. Това съобщи на брифинг кметът на града Хасан Азис. Той каза също, че в първите десет години цената на водата ще бъде по силите и на всички социални слоеве. Същата ситуация се очаква и след 2025 г.

 Инж.Фахри Мустафа от „В и К” обясни, че прекомерно и непоносимо повишаване на цената на водата не може да се случи, защото тя е под контрола на ДКЕВР.

  Кметът предупреди, че по време на осъществяването на проекта за т.нар.Воден цикъл на Кърджали се очакват редица неудобства, заради разкопани улици и тротоари, но придобивките си заслужават търпението на кърджалийци.Представителят на консорциума от фирми изпълнители Павел Калистратов гарантира, че ще бъде създадена организация съвместно с гражданите, която ще ги затруднява минимално. Всяка промяна в автомобилен трафик или прекъсване на водоснабдяване ще бъде оповестявана чрез медиите.

   Общата стойност на проекта е 69 970 080 лева. От тях общината ще осигури 2 099 102 лева. Предимствата според градоначалника са, че отпадни води няма да се изхвърлят в Арда, че ще се модернизират водопроводна мрежа и канализация. Новите тръби ще са няколко пъти повече от ремонтираните. Очаква се загубите на питейна вода при новите участъци да бъдат сведени до нула, а при ремонтираните да намалеят двойно.

  Ръководител на проекта е инж.Митко Синабов, бивш зам.-кмет на община Кърджали. Той представи техническите параметри на проекта.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини