Поне 2 хил в Хасковско без ТВ след изключване на аналоговия сигнал

Поне 2 хиляди души в областта вероятно са без телевизия, след като снощи бе изключен аналоговият сигнал за ефирната ТВ. От днес се премина на изцяло цифрово излъчване. Проблемът е, че то се приема само със специален цифров тунер, като държавата е осигурила безплатни устройства за 6600 социално слаби. От тях 4406 са си взели ваучери за декодер, останалите не. Процентът е още по-малък за Хасково- 1280 взели, спрямо 2134, които имат право.
Първите останали без телевизия вече свариха да се оплачат в редакцията. Според кмета на село Маслиново Недялко Петров поне 7-8 души от селото днес по необходимост ще пътуват до Хасково за да си вземат декодиращи устройства. Тази сутрин те увиснали без ТВ. Проблемът засяга само тези, които не са на сателит или кабел, а разчитат на антена. Хората, които са получавали горивни помощи за сезон 2012/2013 пък имат право на безплатно устройство, което иначе струва от 40 лв нагоре.
Проблемът е най-вече за отдалечените от общинските центрове села, обитавани от възрастни и трудно подвижни хора. Те трябва да дойдат до хасковската поща да си вземат ваучер, а после да отидат до верига магазини Зора, за да си получат декодера. Интересното е, че в по-малките общини декодерите са раздадени на 100 %.
Все пак срокът за получаването на ваучерите е до края на октомври, успокояват социалните.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини