5 признака, че не сте толкова умни, колкото си мислите

Интелектът (или липсата му) може много да ни пречи в живота. Попадали ли сте някога в капана „Мисля, че съм твърде умен/на за свое добро"? Едва ли обаче сте си помисляли обратното. Не бойте се, има начин да научите истината...

Проверете тези 5 признака, които може да ви покажат, че не сте толкова умни, колкото си мислите. Използвайте ги като ръководство, което ще ви помогне да поправите поведението, с което сами си вредите, и може бързо да спечелите няколко интелектуални точки. И дори да станете мъничко по-щастливи и доволни от живота. Защо не?

Липса на професионален успех

По природата си мнението е нещо субективно – красотата например често е в очите на наблюдаващия – но крайните резултати са нещо изключително обективно, с което е трудно да спорите. Ако сте на 35 години, мислите се за гении, но живеете в мазето на родителите си, е ясно, че не сте толкова умни, колкото си мислите. Истински умните хора умеят да намерят начини да успеят в живота.

Винаги сте в центъра на конфликт

Интелигентните хора не губят времето си за прекомерни скандали и конфликти. Нуждата непрекъснато да доказвате колко сте прави – за сметка на колеги, приятели и роднини – доказва, че изпитвате вътрешна несигурност в разсъжденията си. Прекалената конфликтност често е ярък знак, че не сте толкова умни, колкото се надявате! Избягвайте ненужните спорове, туширайте агресията към всичко, което не разбирате (между другото, именно от неразбирането се раждат феномени като расизма, хомофобията и агресията към по-слабия) и посветете силите си на нещо градивно. Това вече е сигурен знак, че поумнявате!

Твърде заети сте

Усещате ли, че в повечето дни се борите с часовника и тичате от криза към криза? Умението да управляваме времето и енергията си е основна характеристика на интелигентните хора. С негова помощ се адаптираме по-успешно към средата си, намаляваме стреса и получаваме по-добри резултати – все знаци за успешна еволюция. Запитайте се – ако сте толкова умни, защо все се щурате панически като пиле без глава?! Нормално е от време на време да поемаме повече работа и да се чувстваме изтощени, но ако този кошмар е ежедневие за вас, значи е време да промените нещо в собствената си нагласа. Умните хора знаят, че прекалената заетост не е начина да покажете истинския си потенциал!

Говорите повече, отколкото слушате

Какво си мислите, когато се намирате около човек, който едва поспира да си поеме дъх, когато говори? Не ви ли минават през ума асоциации с мошеници, безскрупулни дилъри на коли и надувките от гимназията? Интелигентните хора разбират, че да слушаш е поне толкова важно, колкото и да говориш. В коя категория попадате най-често – в тази на компулсивния дърдорко или в тази на активния слушател? Отговорът ще ви каже много за това колко умни сте наистина.

Мързеливи читатели сте

Ако има едно качество, което всички интелигентни хора споделят помежду си, това е любовта към четенето. Четене по истински предизвикващи ума и интересни теми, а не списания и книжки, които карат мозъка ви да заспи. Четенето е ключов инструмент в пътя към самоусъвършенстването. Ако се мислите за умни, но прекарвате времето си пред телевизора, зомбирайки се с поредните епизоди на някое глуповато шоу, или посвещавате свободното си време на скандални или криминални романчета, значи е дошъл моментът да се позамислите. Няколкото часа, отделени вечер на стойностно четиво, реално ще разширят хоризонтите ви и ще повишат нивото на интелекта и креативността ви. Нека този навик стане ваша втора природа. Това по почти магически начин ще промени вътрешния ви живот и след една година ще си бъдете благодарни, че сте започнали да четете. Не се колебайте – да си интелигентен е нещо наистина чудесно!

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини