Първа БГ гей сватба: Деси Солджъра се жени на кораб

Най-известната българска лесбийка Деси Солджъра ще се жени. Тя приела предложението за брак от постоянната си партньорка Симона на стотния ден от запознанството им. Този ден съвпадал с датата на тазгодишния гейпарад "София прайд", пише "24 часа".

Симона била твърдо решена да впечатли любимата си, затова се подсигурила тройно. Първо публикувала статус във Фейсбук:

"Десислава Петрова, ще се омъжиш ли за мен?", докато двете марширували рамо до рамо на прайда. По същото време била организирала и видеопредложение, което да върви на голям екран пред палатковия лагер пред парламента. И последният жест - веднага след като Деси прочела статуса и изгледала видеопредложението, Симона  връчила и красив годежен пръстен.

В България еднополови двойки не могат да сключат брак, но и няма закон, който да им забранява да се венчаят в чужбина. Гейженитбите са позволени в Холандия, Испания, Франция, Дания и Португалия. Според международните спогодби всички церемонии, сключени в чужбина, са валидни у нас, стига да не нарушават законите на държавата. Именно от това смятат да се възползват момичетата.

Деси и половинката й Симона са избрали нестандартно място за венчавката. Двете планират да се бракосъчетаят на кораб в международни води. Церемонията ще се състои на 12 мили навътре в морето - според Женевската конвенция това е международна територия.

Там бъдещите младоженки могат да бъдат венчани от капитана на кораба. Така те ще се превърнат в една от първите родни еднополови двойки с легален брак. Щастливите годеници вече са отправили предложение към Цветозар Вълков, уредник на палатковия лагер пред парламента, да ги венчае. Вълков има капитанско свидетелство.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини