4 °C

Хасан Азис: Общините излизат от мъртвата си точка

Кметът на Кърджали Хасан Азис заяви, че сред колегите му в страната напоследък е налице общото усещане за липса на груб политически натиск, а очакванията им са за подкрепа и солидарност от страна на правителството, предаде кореспондентът на БГНЕС в областния град.

В интервю за агенция БГНЕС Азис, който е член на УС на Националната асоциация на общините в България /НСОРБ/, подчерта, че шумно огласеното определение за Кърджали като рекордьор по натрупани задължения е подвеждащо и не отговаря напълно на истината. Според него неправилно в общественото пространство се тръби за предстоящ фалит на общината заради борчове в размер на 11,5 млн.лева.

"Трябва да се направи един правилен прочит на задълженията, които общината има. Защото официалната информация се разминава с действителността. Вярно е, че имаме натрупани задължения, но не и в обявения размер от 11,5 млн.лева. Кредитът за изграждането на Пазара на производителите не е наш, а на търговското дружество и той не е свързан с общинския бюджет, макар пазарът да е общинска собственост", обясни Хасан Азис. С решение на Общинския съвет общината е осигурила безлихвен заем от около 2 млн. лева на дружеството, за да може да погасява навреме вноските по кредита и когато то е в състояние, ще се издължи.

"Когато се говори за борчовете на общината, аз не зная защо се избягва темата за онова, което общината очаква да получи като дългове. Към момента физически и юридически лица от Кърджали дължат на общинската хазна около 5 млн. лева. Ние трябва да предприемем по-активни действия, за да може да си приберем вземанията от местни данъци и такси, дължими от фирми и граждани. Така или иначе, общината не е спряла да работи и да оперира с ресурси. До края на годината общината трябва да получи по-голямата част от тези средства, такива са сроковете", уточни кметът на Кърджали.

Според него апокалиптичната картина, която се представя, е едностранчива и тенденциозна, а замисълът за това идва от предишното управление на страната. "Тогава ГЕРБ тръбеше, че община Кърджали е рекордьор по задължения. Всяка община е огледало на централното управление и отражение на политиката му. Кърджали беше една от нарочените общини, тя трябваше да изглежда лоша и зле управлявана", посочи Азис.

Той подчерта, че през последните 4 г. правителството на Бойко Борисов не е отпуснало нито лев за инвестиции или друга подкрепа. Кърджали беше най-проверяваната община, над 160 проверки по едни и същи сектори минаха през нас, припомни Азис. Според него всеки разумен човек би си направил извода, че активната политика, водена умишлено срещу общината в рамките на почти 4 г., няма как да се коригира в рамките на 100-те дни на новото правителство. "Проектите, които са с национално финансиране, бяха спрени от предишния кабинет, а те бяха изготвени още преди 2009 г. – за водоснабдяване, за изграждане и рехабилитация на пътища, за ремонти на училища и детски градини. Нищо от тях не се случи. Получавали сме само минималната субсидия, определена за община Кърджали, но нито лев извън нея. И въпреки стопирането на всичките ни проекти, ние продължихме да влагаме собствени средства. Общата сума на отказаното финансиране е 8-10 млн.лева, общината беше арогантно лишена от тези средства и това нямаше как да не рефлектира върху стабилността ни", категоричен бе Азис.

Той обаче подчерта, че въпреки този натиск общината е успяла да запази това ниво да задлъжнялост, защото е можело да бъде и много по-тежко. Ако към настоящия момент борчовете ни възлизат на над 11 млн.лева, то местният бизнес и гражданите ни дължат 5 млн. лева за данъци и такси, уточни Азис. Бюджетът на общината е около 40 млн. лева, всеки може да прецени какъв процент от него за дълговете ни от близо 7 млн.лева, препоръча той и посочи, че отделни фирми, пряко свързани с ГЕРБ, са блокирали сметките на общината това лято. Около 6 млн.лева са дълговете към фирми за строителство и доставки, както и за сметосъбирането.

"Ако ще се прави комплексна оценка на управлението на общината, аз настоявам да се вземат предвид няколко фактора. Първо, отношението на правителството към Кърджали. Второ, какви външни средства сме успели да привлечем през последните години като европейско финансиране. Кърджали е в челната тройка у нас по броя на реализираните проекти със средства на ЕС – там няма политика, има правила, които сме спазили и сме се доказали с качествени проекти. Трето, през последните 4 г., независимо от всичките трудности, общината не си позволи да уволни нито един служител от структурите си", заяви кметът на Кърджали.

Според негови колеги от страната вече е налице едно успокояване на системата на местното самоуправление. "Известно е, че за предишното правителство кметовете извън ГЕРБ бяха нарочени за потенциални престъпници. Общото усещане е за липсата на какъвто и да е натиск от страна на т.нар. силови организации. Разбира се, че контролните органи продължават работата си, но вече го няма грубият и тенденциозен политически натиск. А това в голяма степен влияе върху работата и на кметовете, и на администрациите. Такива са, впрочем, коментарите и на местния бизнес", подчерта Азис.

Запитан какви са очакванията на НСОРБ от кабинета на Пламен Орешарски, той заяви, че са големи, тъй като местните власти разчитат на подпомагане,особено в частта на задълженията към бизнеса. "Това трябва да става не на калпак, а по определени критерии, защото натрупаните задължения са част от държавните, общините няма как да бъдат отделени от държавата. Новият кабинет още в началото обяви такъв приоритет. Очакваме конкретизация на този знак от МС – да има подпомагане и солидарност", уточни Хасан Азис.

Тези въпроси ще бъдат поставени много сериозно на годишната среща на местната власт в средата на октомври т.г., когато ще бъде подписано споразумението между Националната асоциация на общините в България и правителството. За Кърджали има и добри новини, като начало предстои първата копка на Водния цикъл, посочи кметът.

Запитан как Кърджали ще се оттласне от блатото на борчовете, той каза, че е направена първата стъпка със срещата на общинската управа с представителите на местния бизнес и на всички работодателски организации. "Трябва да се оцени фактът, че на едно място се събрахме всички, които имаме взаимни задължения. Изяснихме се какво общината дължи на бизнеса и какво той дължи на общинската хазна.

Междуфирмената задлъжнялост е огромна, но в нея влизат и общините, и държавата. Тази среща беше особено важна, работодателските организации разбраха каква е общата задлъжнялост с двете посоки и всяка пое ангажимента за разговори с фирмите-членки на съответните структури", заяви Хасан Азис. От своя страна, общината започва да уведомява писмено всеки длъжник за очакваната сума с определени срокове. "Ние май прекалихме с коректността си и търпението. За съжаление, 5-6 фирми успяха да осъдят общината, като една от тях взе над 350 000 лева повече от дължимото", уточни кметът на Кърджали.

С решение на Общинския съвет кметът е задължен да се разплати с фирмите, към които борчовете са най-стари и 5-годишните срокове за разплащане са пред финала си. Решението визира 2 млн. лева, до момента сме се издължили с 1,6 млн.лева, заяви Хасан Азис. Според него има оптимизъм за раздвижването в системата на местните власти и общините са на път да излязат от мъртвата хватка на стила на предишното политическо управление.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 30.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
30 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
30 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
30 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
30 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
30 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
30 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
30 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
30 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
30 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
30 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
30 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
30 ное 2020
Последни новини