Железничари от шест нации се возиха на детската железница в Простор, идват с парен локомотив

Железничари от шест нации се повозиха на детската железница

Железничари и потомци на строители на българските железници от шест нации се повозиха на детското влакче “Пионер” в парк “Простор”. Британци, американци,новозеландци пристигнаха в Кърджали специално за емоцията да се повозят на единствената оцеляла детска железница в страната.

Чужденците бяха посрещнати от петокласници от основно училище “Св.св.Кирил и Методий” облечени в народни носии. Кърджалийчетата връчиха дипляни за своето училище и китки здравец. Гостите опитаха от пити с мед. Снимаха се с децата за спомен. Децата посочиха, че тяхната железница е открита на 30 септември 1962 г. Тя е проектирана от инж.Валентина Йочкова. Има 1210 м.дължина. Пазим я за бъдещето споделиха учениците от “Св.св.Кирил и Методий”. Преподавателка обясни на гостите, че в дипляните е посечен адресът на училището и на него децата ще очакват писма с впечатления.

Сред туристите има потомци на специалисти, които имат принос към първата железница Русе-Варна,построена през 1886 г.отбелязаха малките посрещачи.

Групата от почитатели на железопътния транспорт е организирана от българска туристическа агенция. Мотото на едноседмичната й обиколка из България е “Железници и култура”. Туристите обикалят страната с влак,теглен от парен локомотив. Машината е произведена преди Втората световна война. Туристите дойдоха от гара Подкова. Машината закъсня, защото се оказа,че днешните въглища са некачествени.

От Кърджали гостите ще заминат за Пловдив, а от там към София. През цялото време те пътуват с влака-антика.

Георги Кулов

Големи хора в малко влакче
Посрещане с пита и мед
Парен локомотив докара гостите в Кърджали
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини