Милко Багдасаров: Маказа е шанс, не трябва да спим

Въпросите зададе: Коста Иванов

 -          Много хора определиха откриването на Маказа като историческо събитие.Какво е вашето мнение?

-          Девети септември е една историческа дата.Но това, което се случи на девети септември 2013 година я превръща в двоен празник за хората от Кърджали.Това трябва да бъде преломен момент в развитието на цялата ни област.И отново ще подчертая - това не се случи случайно, а е плод на усилията през последните три месеца на всички институции, свързани с отварянето на Маказа и най-вече благодарение на президента на Партията на европейските социалисти и председател на БСП Сергей Станишев,защото неговата роля в много голяма степен беше решаваща.

-          Какво направи Сергей Станишев?

-          Проведе няколко разговора с вицепремиерът и министър на външните работи на Гърция Евангелос Ванизелос, който е и лидер на ПАСОК- партията на гръцките социалисти. И след това упорство нещата се случиха, Гърция се съгласи да открие Маказа през септември.

-          Значи ли това, че при гърците е имало нежелание да отворят новия граничен пункт?

-          При гърците винаги е имало условия. Много условия, но този път резултатът беше в наша полза, защото наистина през последните три месеца се свърши страшно много работа. Аз не искам да игнорирам усилията на всички останали български правителства и експерти, които в години са положили усилия това да стане факт, но искам да отлича сегашния председател на парламентарната комисия по регионално развитие и депутат от БСП Димчо Михалевски, който работи упорито още като заместник - министър на регионалното развитие по време на тройната коалиция. Само ще припомня, че по негово време пътя от границата до гара Подкова беше завършен, че той успя да намери контакти и да убеди гърците да побързат със строителството на трасето на тяхна територия и дори участва при първата копка на новия път. Не е тайна и че той има основна роля и за отварянето на друг граничен пункт – този при Златоград. И като посоча и добрата работа, свършена от сегашния областен управител на Кърджали Бисер Николов мога да кажа, че БСП има с какво да се гордее.

-          Да, но Бойко Борисов поздрави кърджалийци с откриването на Маказа, а не Сергей Станишев.

-          Да, Бойко Борисов също има участие. Той направи първата копка на отсечката Подкова- спирка Джебел и аз се надявам, че ние ще успеем да я завършим в срок, за да можем да създадем удобства при пътуването на хората.

-          Ще го поканите ли да отреже лентата?

-          Аз мисля, че той винаги ще има място сред официалните лица, когато министър- председателят Орешарски и министър- председателят на Гърция Андонис Самарас откриват официално цялостния обект.

-          Ще му подарите ли от лентата, той обича да ги колекционира?

-          Защо не, Бойко Борисов също е положил усилия, нали  долетя с хеликоптера да прави първа копка на спирка Джебел.

-          Предизвикателство ли е Маказа?

-          Да, много голямо предизвикателство. Откриването на пътя е само малка част от това, което трябва да се случи – развитие на икономиката, изграждане на инфраструктура, създаване на условия и привличане на нови инвестиции. Преди всичко ние трябва да се подготвим за транспортния поток, който ще минава през област Кърджали и за това се радвам, че министър-председателят Орешарски постави като един от приоритетите на правителството обходния път на Кърджали. Ние пък в нашата програма сме си поставили  задачата за  изграждането на промишлена зона край Кърджали, която да даде силен тласък за развитие на икономиката и на самия град, възможностите, които Водното огледало ни дава за развитие на инфраструктурата така, че Кърджали да се превърне наистина в един от атрактивните туристически центрове на Балканите. Заедно с възможностите, които ни дават обекти като Перперикон, Татул, язовирите на Арда.

-          Но всичко това може да стане само с участието на общините.

-          Да, и те не само че не трябва да спят, а трябва да покажат активност, каквато не са показвали никога досега.Защото рискуваме да ни изпреварят – Хасково е само на 40 километра от Кърджали и инвеститорите, заинтересовани от откриването на прекия път за Гърция през Маказа могат да го предпочетат, ако не срещнат инициативност от общините в област Кърджали.А и гръцките общини ще водят борба за привличане на инвестиции.

-          Каква е ролята на БСП в тази ситуация?

-          БСП за първи път от 20 години има двама народни представители от Кърджали – Димчо Михалевски и Милко Багдасаров./ смее се/.Ние сме длъжни да създадем всички предпоставки за хората, организациите и общините, които искат да развиват своя бизнес, да защитават и реализират проекти, свързани с икономическия        просперитет на нашата област. Ще подкрепим всеки проект, всяко разумно предложение, което е насочено към развитието на икономиката и разкриването на нови работни места.Не искам да казвам нещо кой-знае колко силно, но всеки ще има нашата подкрепа, когато говорим за развиване на икономиката в област Кърджали. За разлика от ГЕРБ, който оказваше натиск върху бизнеса и се опитваше чрез непрекъснати проверки, глоби и заплахи да го постави в ъгъла, БСП ще оказва пълно съдействие на бизнеса при всичките инициативи, които ще помогнат да се реши най-острия проблем в нашата област – високата безработица и ниските доходи на хората. БСП и ГЕРБ са много далече като мислене и философия. Ние сме много далеч от идеята, да натискаме бизнесът. Напротив – бизнесът трябва да вижда в наше лице приятели и хора, които са готови да му помогнат. Аз съм убеден, че сега много наши, кърджалийски фирми ще имат възможност да се развият.Навлизаме в новия програмен период на европейските оперативни програми и аз се надявам, че и общини, и фирми ще се възползват от това. Пак повтарям, от наша страна те ще получат пълно съдействие.

-          ГЕРБ спря почти всички големи проекти на територията на областта. Сега какво да очакваме?

Честно казано аз не знам какво правиха ГЕРБ четири години в Кърджали. Аз понякога си поставям решението на тази задача и въпреки че в живота си съм решавал много задачи и съм доказал много теореми, в този случай се затруднявам страшно много. Но мога да кажа, че ако приоритет на ГЕРБ беше кадруването, и то политическото кадруване, то при нас приоритет е работата за разкриване на нови работни места, за развитие на местната икономика, за повишаване на доходите на хората.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини