Гроб на семейство избити еретици откриха на Перперикон

На гроб на еретици в християнско гробище от първата половина на 13 век е попаднал екипът на археолога Николай Овчаров при разкопките на северния некропол на Перперикон. Това обяви самият той на заключителна пресконференция за Археологическо лято 2013 в Историческия музей в Кърджали.

Гробът се намира в близост до другата находка от това лято - вампирското погребение, свидетелстващо за смесването на християнски и езически ритуали от втората половина на 13 век.

В еретическия гроб е погребано цяло семейство по един нестандартен начин. „Това погребение не може да бъде нито християнско, нито мюсюлманско.

Покойниците - мъж и жена, са сложени надясно, като жената държи в ръцете си малко дете. По черепа на мъжа се вижда дупчица, която се е получила най-вероятно от проникване на острие в главата" разказа Овчаров. Според него най-вероятно става дума за насилствена смърт на цялото семейство - еретици, убити от „правилно мислещи" християни.

Овчаров припомни, че първата половина на 13 век е времето на катарите, албигойците вЗападна Европа, нашите богомили, павликяните - все отклоняващи се от християнската догма ереси.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини