Кърджали се кани да приема бежанци от Сирия

Областният управител на Кърджали Бисер Николов  възложи спешна проверка и оценка на състоянието на сгради  на територията на областта. Проверката цели идентифициране на помещения, които могат да бъдат спешно адаптирани и да приемат чужденци в условията на бежанска вълна от Сирия. Информацията ще бъде предоставена до 16 септември т.г. на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с увеличения миграционен натиск по границата на България. Обследването е част от Плана за спешни мерки за ограничаване на миграционния натиск.

По предварителна информация, поискана от кметовете на общини,  сградите на територията на областта не позволяват настаняване на хора, тъй като се нуждаят от основни ремонтни дейности, а много от тях  не са обитавани повече от десетилетие.   

Единствената сграда, която със сигурност няма нужда от адаптиране, е ученическо общежитие за трийсет души в община Кирково. „Общежитието  се намира в двора на училище. Сградата е неподходяща за настаняване на чужденци заради непосредствената и близост с учебното заведение и възможния контакт с учениците”, коментира областният управител.

Община Черноочене не разполага с имоти, които позволяват незабавно настаняване на чужденци. Кметът на община Момчилград предлага настаняване на 100 души в закритите училища в селата Чуково, Лале и Синделци. От Община Крумовград  посочват няколко сгради с отпаднала необходимост. Те са необитаеми повече от 20 години и се нуждаят от основен ремонт -  училищата в с. Кандилка и в с. Чернооки, Родопска къща в с. Златолист, Дом на специалиста в с. Голяма чинка и други, но общината  не разполага със средства за ремонтни дейности. Община Ардино предлага бивша партийна база в комплекса „Бели брези” и настаняване в бивше поделение, от община Кърджали посочват сградите на закритите училища в селата Македонци и Охлювец, от община Джебел – бивши училища в селата Ридино и Слънчоглед.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини