Откраднаха ни Гоце Войводата. Преглед на печата

"24 Часа": Станишев: Ще убедим обществото за ползите от "Белене"

От БСП сме убедени, че проектът "Белене" е изгоден за България. Ще се стремим да убедим широки кръгове от българското общество за ползите му.
Това каза на пресконференция лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.
"Проектът никога не е планиран да бъде финансиран с бюджетни средства. Никой проект не може да бъде успешен, ако няма обществената подкрепа. Ще очакваме от Министерството на икономиката икономически анализ на проекта. Не очаквам протестна вълна относно проекта „Белене".

"Стандарт": Реформаторите си оставиха път към ГЕРБ

Реформаторският блок за пореден път не отряза всички пътища за партньорство с ГЕРБ. "Вратата към БСП и ДПС е зазидана, но няма място за хората, които не правят промени в секторите правосъдие, вътрешния ред и сигурност, те не могат да ни бъдат партньори", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев при представянето на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Така индиректно той показа какви са възможностите за отношенията им с партията на Бойко Борисов. "В момента пред смислените хора седи една цел и това е оставка на правителството. За тази кауза всеки е добре дошъл без значение дали се казва ГЕРБ", добави и съпартиецът му Петър Москов.

„Стандарт": Откраднаха ни Гоце Войводата

Скопие пак открадна историята ни. Комшиите преметнаха дори ЮНЕСКО, като обявиха в каталог на световната организация Гоце Делчев за македонец. Скандалът гръмна на 9 септември в Белград при откриването на пътуващата изложба "Идентичност и памет през ХIХ век". Тя е организирана от Бюрото на ЮНЕСКО във Венеция. В нея участват националните музеи на 12-те балкански държави. НИМ се оттегли от изложението, след като установи, че текстовете за два експоната, представени от музея в Скопие, са исторически лъжи. Легендарният войвода е обявен за македонец и лидер на създадената 16 години след смъртта му ВМРО. Според комшиите текстът от знамето на т.нар. Крушевска република от 1903 г. бил на македонски език. НИМ хваща измамата още когато получава коректурите за каталога на изложбата.

„Труд": 89-и ден на протест срещу кабинета "Орешарски"

19:59 часа Протестът срещу правителството се насочи към Народното събрание. Най-отпред на шествието вървят хора, които носят два големи плаката с надписи „България каза Орешарски върши си" и „Вън червената мафия".
Трима участници в протеста бяха застанали непосредствено до загражденията пред Министерски съвет. Двама от тях надуваха вувузелите пред лицата на полицаите, а третият, който държеше плакат „За България", започна да тресе заграждението. Не се стигна до конфликт и при потеглянето на шествието те прекратиха действията си. На протеста присъства малко момче, на чийто барабан пише „оставка". Движението на площад „Независимост" е възстановено, а по бул. „Цар Освободител" патрулират полицаи.

„Дума": Пенсионерите ще получат коледни добавки

Пенсионерите ще получат коледни добавки към пенсиите. Това увери социалният министър Хасан Адемов вчера. Окончателното решение колко да бъдат те щяло да бъде взето след приключване на анализа по изпълнението на бюджета за 9-месечието,
Обсъжда се и възможността от догодина да се върне швейцарското правило за увеличение на пенсиите. Адемов увери, че правителството има волята да увеличи доходите на пенсионерите, които са замразени през последните 4 г.
Увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) трябва да бъде съобразено с икономическите реалности в страната, заяви още той. Адемов поясни, че до края на месеца ще има яснота относно размера на МРЗ. Адемов увери, че правителството има политическа воля за периодично увеличение на МРЗ, за да се достигне в края на мандата заложената в програмата за управление сума от 450 лв. Все пак, преди да се вземе решение за увеличение, трябва да се чуят аргументите на социалните партньори в рамките на НСТС, категоричен е министърът.

„Новинар": Четиризнаци се родиха в Русе

Четиризнаци се родиха в русенско семейство, което осем години е чакало с надежда да има деца. Оказа се, че щастливите родители били подготвени за появата на три, а не на четири отрочета.
Бебетата проплакаха в понеделник в АГ комплекса в Русе, изродени от началника му д-р Георги Хубчев и екип от 17 души. Всички новородени и майката са добре, съобщи д-р Хубчев.
31-годишната Севдие Ахмедова е била наблюдавана от русенските акушер-гинеколози заради многоплодовата си бременност. Жената забременяла чрез инсеминация, извършена от д-р Стаменов в София, а не по метода ин витро. Най-малкото от бебетата тежи 1300 грама, а най-голямото - 1600 грама.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини