Опозицията в Кърджали търси изчезнали пари от такса “смет”

Задръстени кошчета за смет в парка

Опозицията в местния парламент поиска от кмета на Кърджали Хасан Азис отчет за 700 000 лева от приходите от такса “смет”,събрани през тази година. Това стана по време на отчет на градоначалника за изразходване на средства за чистотата на града. Отчетът е част от ангажимента на Хасан Азис да информира редовно общинските съветници за харченето на приходите от таксата за почистването на града.

Кметът посочи, че общината има договори с две фирми.С “Титан- Клинър” е договорено озеленяването на града и зимното почистване, а със фирма “Зауба” има временно споразумение за сметосъбиране и сметоизвозване.То ще продължи до възлагането на обществена поръчка на фирма,която за срок от десет години да се ангажира с чистотата на Кърджали.

Приходите от такса “смет” за тази година са 2,215 млн.лева. На фирма “Зауба” се дължат 1,2 млн.лева , а са разплатени 526 000. На “Титан -Клинър” не се знае колко са задълженията, защото има стари фактури. Платени са 379 000 лева.

Главният финансист на община Кърджали Валентин Иванов обясни, че са направени плащания на фирмите съобразно свършената и фактурирана работа и, че тези плащания ще продължат до края на годината, като няма да се отклоняват средства от такса “смет”.

Кметът Хасан Азис сподели, че откакто фирма “Зауба” чисти града са постъпили много сигнали от граждани, които са доволни от работата й. От ГЕРБ и БСП контрираха , че е точно обратно и, че няма едно кошче за смет в града.

Очакваме при новата процедура за изпълнител на обществена поръчка за сметопочистване и сметосъбиране да бъде избрана фирмата , която ще се грижи най-добре за чистотата. Искаме от кмета строг контрол над работата й, каза председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини