Дупка в общинския бюджет от 13 млн.лева, фирми съдят общината

12,8 млн.лв.достигнаха неразплатените разходи на община Кърджали. Според опозицията в местния парламент се очаква през тази година те да нарастнат с още два милиона и да се закръглят на сумата от 15 млн.лева. Според ГЕРБ причината са неоправдани разходи направени по заповед на кмета на общината Хасан Азис, както и неизпълнени прогнози за местните приходи. Според общинския съветник Огнян Иванов от ГЕРБ ръководството на общината е подхождало безпринципно към изпълнението на бюджета.

Дебатът се разгоря на сесия на местния парламент по повод информация на кмета Хасан Азис за изпълнение на бюджета за полугодието. Председателят на групата съветници от БСП Милан Миланов определи информацията като тревожна. Той подчерта, че има реална опасност бюджета да не бъде изпълнен. Приходите през първото полугодие не се изпълняват, когато има постъпления от данъци и такси. Това означава, че през второто те ще бъдат още по- малко, прогнозира Миланов. Той посочи, че при правенето на бюджета са заложени кухи обеми за продажбата на общинска собственост. За първа година не успяхме да ремонтираме през лятото детски градини и училища, поради липса на средства . Много фирми съдят общината за неразплатени сметки. Плащаме лихви и комисиони на частни съдии-изпълнители посочи Миланов. Той припомни, че Общинския съвет е поставил пред кмета задачата да намали неразплатените разходи. Вместо това те се увеличават.

Кметът Хасан Азис отбеляза в своето изказване, че по- голямата част от задълженията на общината са натрупани в последните две години от управлението на ГЕРБ,заради тенденциозно отношение на бившите управляващи. Той посочи, че тенденцията е за цялата страна. Към това се добавя сериозната икономическа криза и липса на инвестиции, което спря приватизацията на общински имоти. Увеличи се и задлъжнялостта на фирми и граждани към общината, която достига 5 млн.лева. Въпреки това през тази година има тенденция към стабилизиране на темпа на нарастване на неразплатените разходи, посочи Хасан Азис.

Винаги съм подкрепял бизнеса. Не смятам да извивам ръце, но ще си търсим парите. Ще се обърна към работодателските организации да съдействат за издължаването на фирмите, сподели градоначалникът.

Независимият съветник д-р Марин Мухтаров благодари от името на свои избиратели за това , че общината е отпуснала пари за спешен ремонт на покрив на сграда на ул.”Републиканска”, че е асфалтирала улиците около градинката пред храма “Св.Георги” и че е отпуснала пари за процедури ин витро, като вече се роди и първото бебе. Проблем обаче ще бъде осветлението. Трябва да се осигури през зимния сезон светлина вечер пред училищата , където децата пресичат,посочи д-р Мухтаров.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини