САЩ насочиха самолетоносача USS Nimitz към Червено море

Американският самолетоносач USS Nimitz и други кораби се насочиха към Червено море, за да помогнат на групата бойни кораби в Средиземно море за ограничен американски военен удар по Сирия, ако е нужно, обявиха официални лица от Пентагона, предаде Ройтерс.

Ударната група, начело с Nimitz, включва четири разрушителя и един кръстосвач, които нямат определени нареждания да се прехвърлят в Средиземно море за момента, но се придвижват на запад от Арабско море, ако трябва да помогнат.

По думите на официален представител с дислоцирането се цели да се ограничи времето и разстоянието, за да може ударната група да помогне, ако е нужно. Той допълни, че все още не взето окончателно решение групата да се насочи към Средиземно море.

Президентът Барак Обама отложи военен удар срещу Сирия от разположените пет разрушителя до брега на близкоизточната страна, прехвърляйки топката на Конгреса, който трябва да реши след 9 септември дали САЩ да ударят.

През последната седмица ВМС на САЩ удвоиха присъствието си в Средиземно море, изпращайки допълнителни два разрушителя към редовно патрулиращите три такива в района.

Те са оборудвани с около 200 ракети „Томахоук", но официални лица обявиха, че ограниченият удар може да бъде извършен с половината от тях.

Nimitz беше в Индийския океан, където подкрепяше операции на САЩ в Афганистан, но по план трябваше да се насочи към източна Азия и да се върне в Еверет, Вашингтон, след като преди няколко дни беше заменен от друг самолетоносач - USS Harry S. Truman.

Във връзка със ситуацията в Сирия, американските военни решиха да променят графика на Nimitz и да го изпратят на Запад към Червено море и най-вероятно към Средиземно море, обявиха официални лица.

ВМС изпратиха и амфибията USS San Antonio с 300 пехотинци на борда и комуникационно оборудване в Средиземно море.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини