Катаджия строи къща от върнати книжки. Преглед на печата

24 часа: Катаджия строи къща от върнати книжки

Сигнал за катаджия, който строи къща и живее нашироко, като "търгува" с отнети шофьорски книжки, получил Инспекторатът на МВР.

След проверка се оказало, че наистина полицейският инспектор от "Пътен контрол" в София-област е забавил издаването и връчването на постановления за отнемане на шофьорски книжки.

Така съкращавал времето, в което наказаният шофьор е с отнета книжка. Разследващи установили, че инспекторът е връщал свидетелствата, преди да изтече наказанието, прибирал и пари от глоби. Катаджията е уволнен.

Всеки месец през 2012-а и от началото на 2013 г. поне по няколко служители на МВР са били наказвани за нарушения. През 2012 г. дисциплинарно уволнени са 11 висши и редови полицаи, други 52-ма са били наказани.

24 часа: 26 стотинки отгоре и дядо вече не е социално слаб

Заради 26 ст. бивш музикант получи отказ на помощ за отопление в балканското градче Златарица. С толкова доходът на Димитър Колев надвишавал тавана от 146,04 лв., който му позволява да получи целевото подпомагане и да изкара зимата.

Куриозът е пълен, тъй като старецът, който е вдовец и живее сам, е получавал помощи за всеки отоплителен сезон от 2008 г. насам. "24 часа" откри дядо Митко в къщата му на кална тясна уличка в Златарица.

"Какво ще пишете за мен? Моля ви, се недейте, че е срамно. Толкова хора ме познават. Работил съм във Велико Търново, в Елена, във Виена, а сега съм изпаднал, умирам от глад", смутен е бай Димитър.

 

Труд: Роми от Свиленград отглеждат бежанци

Бежанци от Транзитния център край село Пъстрогор търсят помощ в ромската махала в Свиленград. Там те намират не само храна, но и разбиране.

"Тук намират сродни души. Сигурно защото и ние, ромите, сме малко като тях чужденци в България", шегуват се мъжете от махалата на Свиленград. Местните се опитват да помогнат на бежанците с каквото могат.

Един от новите обитатели на махалата е Абдулай Муса от Мали. 19-годишният младеж е спортен талант, бивш юношески национал по футбол в страната си. Той избягал от родината си, след като родителите и брат му били убити в бушуващата там гражданска война.

 

Труд: Алкохолици и самотници точат болници

С до 50% са се увеличили неосигурените пациенти в големи столични болници, алармираха "Труд" директорите им.

В "Пирогов" болните без осигуровки през 2011 г. са били 285 души, те са донесли загуба от 260 000 лв. През 2012-а вече са 426 болни, за чието лечение са дадени 411 000 лв.

"А за първите шест месеца на тази година са 303-ма или ръстът им е от 42%, за които са похарчени 267 000 лв.", посочи доц. Стоян Миланов. Той подчерта, че са свикнали с подобни пациенти, повечето от които са клошари и алкохолици. "В момента в "Пирогов" буквално живее една незряща пациентка с диабет и много усложнения. Тя съжителства с мъж, който обаче сменил ключалката на апартамента и няма кой и как да я прибере, а ние не знаем какво да направим", разказа доц. Миланов.

 

Стандарт: Двойни помощи за фермерите

Двойно може да нараснат държавните помощи за  родните фермери. Това е обсъждано в Брюксел с представители на Еврокомисията неотдавна, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов по БНТ.

В момента държавната субсидия по регламента de minimis е 7500 евро, България настоява тя да се вдигне до 15 хил. евро на земеделско стопанство.

Това са пари, които се разпределят от държавния бюджет като помощ за малките стопанства, както и при неблагоприятни природни и климатични периоди. За тях не се иска специално разрешение от Брюксел, както е при останалите субсидии, но пък строго е фиксирана конкретната единична сума.

Тя не трябва да се надвишава, в противен случай Еврокомисията налага глоби.

Монитор: 4 учители охрана за клас на екскурзия

Ученическите екскурзии ще се провеждат по нови по-строги правила. Поне четирима учители ще трябва да отговарят за клас от 20 първолаци по време на школските лагери. За всеки пет от най-малките ученици трябва да се грижи един учител. За 8 или 10 деца до четвърти клас пък задължително ще трябва да отговаря 1 ръководител. Един учител ще трябва да се грижи за 12-15 ученици между пети и дванайсети клас, това е записано в промени на наредбата за детските и ученическите пътувания, публикувана на сайта на икономическото министерство.

На практика се увеличава броят на педагозите, които ще са задължени да контролират децата по време на екскурзиите. Те могат да се правят само от туроператор, като се определя точно броят на учителите в групата.

Сега: Държавата тормози изрядни длъжници да плащат втори път глобите си

Изрядни длъжници към КАТ и съдебната власт често са тормозени с искане да плащат отново глобите си, след като двете институции подадат данните за санкционираните от тях лица на данъчните, които имат ангажимент да събират сумите. Причината е, че те се предават на хартиен носител, без данните да са обновени с онези, които вече са си платили. Това става ясно от доклад за състоянието на системата за принудително събиране на вземания от публични взискатели и мерки за подобрение, който от месеци престоява във финансовото министерство.

В него като основен проблем е отчетено, че при повечето държавни органи липсва надеждна система за наблюдение на плащанията. "Често срещани са случаи, в които за събиране към НАП се изпращат титули, по които дългът вече е платен или съответният акт не е влязъл в сила. Този проблем е особено забележим при двете най-големи групи публични взискатели - КАТ и органите на съдебната власт", пише в доклада.

Липсата на компютърни системи за управление на административнонаказателната дейност при двете институции води до административния тормоз над и без това малкото изрядни длъжници, тъй като санкциите се плащат по сметките на т.нар. взискатели, които данъчните нямат възможност да проверяват. Като получат на хартия данните за длъжниците, без от документите да са извадени вече разплатилите се, те влизат като неизрядни в системата на НАП и оттам започват да търсят втори път парите. Дори хората да имат вносни бележки, че са ги платили, данъчните не ги приемат и ги пращат пак в съда или в КАТ да търсят официален документ, че нямат дълг. А ако не си пазят бележката, може дори да им се наложи отново да плащат заради допотопния начин, по които работят институциите.

 

Дума: 77 таксиджии хванати да возят без книжка в София

77 таксиметрови шофьори бяха хванати да возят клиенти, без да имат шофьорски книжки. На част от тях са им били отнети, а други никога не са имали. Това показват данните от ревизията, която КАТ направи на шофьорските досиета на таксиджиите в София. Броят на таксиметровите шофьори, които работят без шофьорска книжка обаче, е двойно по-малък, сравнено с миналата година. През 2012 г. таксиджиите, возещи клиенти без основния документ, са били 174, тази година са 77. Имената на тези хора са били дадени в КАТ от собствениците на 16 от най-големите таксиметрови компании в София. Преди месец пътните полицаи поискаха регистрите с работещите в бранша, за да направят проверка на поведението им на пътя.

От месец насам съвместни патрули на КАТ и ДАИ обикалят стоянките в София. Проверките им вървят успоредно с разпоредената ревизия по документи. Шофьорите вече са свикнали.

Общо 2731 таксиметрови шофьори са били проверени на улицата. Трима от тях са били пияни. Като цяло обаче резултатите от проверките са по-добри от миналогодишните, казват от КАТ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини