Обама изпрати резолюция на Конгреса, разрешаваща военна сила

Белият дом е изпратил на Конгреса проект на резолюция, упълномощаваща президента Барак Обама да използва ограничена военна сила срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес.Документът е реултат от решението на Обама да поиска одобрението на Конгреса за удар по режима на президента Башар Асад, пише БТА.

В резолюцията е залегнало твърдението на администрацията, че режимът на Асад е убил над 1000 души при нападение с химически оръжия на 21 август. В нея е записано, че целта на военния отговор на САЩ е да "възпре, разстрои, предотврати и снижи" способността на режима да използва химически оръжия.

Резолюцията упълномощава Обама да използва всички военни средства, които прецени като "необходими и подходящи", за да предотврати преминаването на химически оръжия в ръцете на терористични групи и да защити САЩ и техните съюзници от заплахата на такива оръжия.В проекторезолюцията липсва времеви график за военни действия, като се посочва, че единствено политическо уреждане може да разреши кризата в Сирия.Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Райд заяви вчера, че ще насрочи гласуване по искането на Обама да използва ограничена военна сила срещу Сирия през седмицата след 9 септември.

Преди него същото обяви и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър. Райд добави, че в Сената идната седмица ще има публични слушания по въпроса с високопоставени представители на Белия дом, както и поверителни и открити брифинги за сенатори през цялата седмица.

Белият дом е уверен, че Конгресът ще гласува в подкрепа на американски военен удар срещу Сирия заради заплахата, която химическите оръжия представляват за сигурността на Израел и на другите съюзници на САЩ в региона. Това заявиха пред журналисти вчера високопоставени представители на правителството, пожелали анонимност, предаде Ройтерс.Междувременно сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм заявиха в декларация, че не могат да подкрепят изолирани военни удари по Сирия, които не са част от една по-голяма стратегия.Според тях тази стратегия трябва да "промени баланса на силите на бойното поле, да постигне заявената цел на президента - отстраняване на Асад от власт и да сложи край на този конфликт, който представлява нарастваща заплаха за интересите на националната ни сигурност."

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини