Делегация от Момчилград посети побратимената община Байрамич

Делегация, водена от кмета на Момчилград Акиф Акиф, посети побратимената община Байрамич. Българската делегация беше поканена на Фестивала за култура и изкуства „Ида”, който се проведе за 20-та поредна година под патронажа на турската община. На нея участваха още гости от румънския град Кампия Турзи.

Градоначалникът бе придружен от общински съветници, кметове на населени места и служители на общинска администрация. Визитата им продължи три дни, в които бяха включени официални срещи с кмета на община Байрамич Исмаил Тунджер, както и с общински съветници, представляващи различни партии в местния меджлис.

 „За нас гостуването ни в Байрамич е чест и гордост, защото ни се отдава възможност да се опознаем, да обменяме опит и да празнуваме заедно по време на празниците. Само в рамките на една година, откакто двете общини подписаха сътрудничество за побратимяване, ние вече даваме пример за добри практики не само в сферата на земеделието, но и за партньорство и приятелство на международно ниво. Участието ни на фестивала „Ида” е сериозна стъпка за взаимно съдействие при организиране на бъдещи инициативи в областта на културата и изкуствата. Убеден съм, че Момчилград и Байрамич ще продължат да работят за реализирането на общи проекти, които да допринесат за развитието на двата региона”, заяви градоначалникът Акиф Акиф в словото си по случай откриването на фестивала „Ида”.

Ден по-късно кметът на Момчилград присъства на церемонията по награждаването на победителите в състезанието „Златна ябълка” с участието на земеделски производители от община Байрамич.

Официалната среща между Акиф Акиф и колегата му Исмаил Тунджер се проведе в кабинета на турския кмет при изключително ползтотворен и добър диалог. Градоначалникът на Момчилград подари на Тунджер картина с пейзаж от Родопите, дело на местния художник Камбер Камбер, а получи книга на известния турски писател Тургут Йозакман – „Републиката-Чудото на турския народ” и продукти, произведени в Байрамич. Тунджер почерпи Акиф с турски чай, а по-късно двамата се возиха в градския транспорт и разгледаха местни забележителности.  

Кметът на община Байрамич заяви, че възнамерява да поведе към България делегация от общинари, бизнесмени, културни дейци и земеделски производители.

Припомняме, че сътрудничеството между община Момчилград и община Байрамич датира от 12 май 2012 година, като протоколът за побратимяване беше подписан в Момчилград. Двете общини имат споразумение за сътрудничество в сферата на земеделието.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини