Не българският, а турският президент трябва да благодари за изселниците ни

Многоуважаваният от мен президент Росен Плевнелиев допусна поредния си много тежък гаф. Не зная дали той знае, че в живота на човека има две свещени категории – майката и родината. Както не може две майки да са те родили, така не може да имаш и две родини".

Това заяви пред БГНЕС в Кърджали Николай Николов, д-р на техническите науки, експерт в строителната акустика. Той подчерта, че благодарение на протоколните недоразумения българските медии не са имали възможността да информират аудиториите си за разменените благодарности по време на благотворителната вечеря в Пловдив, станала скандално известна само с изгонването на нашите журналисти. Ученият изрази недоумение от публикациите в турския печат за благодарността, поднесена от Плевнелиев към турския вицепремиер за "втората родина", която Анкара е предоставила на българските изселници от 1989 г.

"В известните древноримски оргии Сула е поискал да се роди за втори път, като влезе в утробата на девойка, което е завършило фатално за жената. Да си спомним и фразата на пияницата от вица: "Жена, това дете не е от тебе". Не трябва да се забравя и фактът, че народ и държава са диалектическа двойка. Ако държавата създава условията за развитието на народа, то народът е този, който развива държавата", коментира Николов. Той припомни, че с "голямата екскурзия" в Турция са отишли 300 000 наши сънародници – високообразовани специалисти и безкрайно трудолюбиви хора.

"Те обезкръвиха цели български региони, но не може да им се отрече приноса към развитието на образованието и икономиката на южната ни съседка. Дори и аз, когато съм ходил в Турция, съм се впечатлявал от нашите изселници, излъчването им е на културни, интелигентни и образовани хора. Те се разпознават много лесно, а и се радват на първата възможност да поговорят на български език, т.е. те не са се откъснали от корените си", разказа доц.д-р Николай Николов. Той посочи, че много от тях вече се завръщат окончателно в родните си краища, след пенсионирането си в Турция ремонтират изоставените си имоти у нас, а всяка година след онази безпрецедентна бежанска вълна пристигат да прекарат отпуските си у нас.

"Така те свързват зенита на живота си с единствената родина. И ако някой на някого трябва да благодари, това е турският президент. Защото нашите изселници, озовали се в Турция поради нещастното историческо стечение на обстоятелствата, са развивали турската държава със солидното образование, получено в България", отбеляза Николов.

Според него българският държавен глава е извършил куп недопустими грешки по време на онази вечеря в Пловдив. "Тежък гаф, лекомислие, липса на информация за причините за изселничеството, угодничене и метани, всичко това накуп извърши българският държавен глава по време на прословутия скандален ифтар в Пловдив. Основната причина за глупавото му поведение е в това, че не е намерил време и мерак да прочете два вагона книги, за да си набави достатъчно обща култура", обобщи ученият. Според него гафът е не само в изразената благодарност към турския държавник за това, че Анкара е осигурила втора родина за нашенците. "В демократичните общества журналистите от страната домакин на някаква визита да не бъдат допуснати до съответния гост, е абсолютно невъзможно и недопустимо. А това се случи в Пловдив, после и в Кърджали. Скриването на информацията за среща на първите държавни мъже на две страни поражда съмнения от всякакъв характер и оправданията с протокола са безсмислени. Това е лошо за президента Плевнелиев, лошо е и за цялата нация, и за държавността. Да допускаме ли ние, обикновените българи, че българският държавен глава се занимава със скрита дипломация, тайни договорки?", запита доц. д-р Николов.

Той каза още, че приветства участието на президента в благотворителната вечеря "ифтар", тъй като вероизповеданията у нас са равностойни. "Както може да влезе в храма "Александър Невски", така има ангажимента да уважава празниците от религиозния календар и на другите общности в джамията, в Синагогата, в арменската църква и т.н. Но, от друга страна, да твърди, че няма двустранна среща, е подценяване на интелекта на българите. Не може цяла вечер да стоиш лице в лице с високопоставен гост от друга държава и после да се обясняваш, че не си срещнал с него от висотата на постовете и на двамата", коментира Николов. Според него в конкретния случай президентът е блокирал основната мисия и ролята на медиите – "да огласят темите на разговорите, колкото и неформални да са те".

"За жалост, българските медии, първо, не бяха допуснати да припарят до турския гост и въобще до събитието, второ, впоследствие абсурдно неглижираха поведението на президента Плевнелиев, особено в частта му с благодарностите за "втората родина", макар турските медии да изобилстваха с публикации. Целият този комплекс от т. нар. протоколни пропуски и информационната завеса върху срещата е поредица от тежки гафове", подчерта Николай Николов. Той изрази позицията си, след като вчера държавният глава по БНР натопи протокола на институцията за изгонването на българските журналисти от онази вечеря и потвърди позицията си за изселниците ни в Турция.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини