Мевлид за здраве и берекет в Долно Прахово

Около 1000 души от Долно Прахово, околните села Горно Прахово, Башево, Млечино и наши изселници, които пристигнаха от Турция, Англия и Белгия участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в медресето край Долно Прахово.
Организатори на проявата бяха кметство Долно Прахово и джамийското настоятелство.
Духовници, водени от имамина на медресето Нуритдин Ибрям, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите - Корана.

Местните майстор-готвачи Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах приготвиха 18 казана кешкек – грухана пшеница  с телешко месо. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. Всички разходи бяха поети от 48 -годишният бизнесмен Шефкет Гюлер от Измир, изселник от Долно Прахово. Поради неотложни ангажименти той не успя да присъства на мевлида. Тук беше баща му Изет Гюлер. „Тук сме родени, тук ни мина детството, тук са приятелите и близките ни. Въпреки, че живеем в чужбина винаги копнеем за родния край”, заяви Изет Гюлер.

25 – годишният Яшар Емин повече от седем години живее в английския град Шефилд. „Всяко лято специално идвам за традиционния мевлид-събор в Долно Прахово. Хубава традиция. Надявам се в бъдеще да продължи и да бъде пример за младото поколение”, сподели Емин. Той добави, че досега е съдействал на седем безработни младежи от околните села за идване и намиране на работа в Англия.

От името на жителите на кметство Долно Прахово селският управник Ахмед Емин изрази искрените си благодарности към бизнесмена Шефкет Гюлер за помощта, която оказва за трети път при организирането на мевлид – събора.

Гости на религиозното събитие бяха зам.- кметът на община Ардино Изет Шабан и председателят на местния парламент Сезгин Байрам. Тук бе и общинският съветник Алпер Сами.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини