Министър Греков: Доплащанията да бъдат обвързани с произведеното количество тютюн

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков съобщи  в Кърджали, че през2014 г.  площите, нападнати от марокански скакалци, ще бъдат третирани с препарати авиационно. Областният управител на Кърджали Бисер Николов постави този въпрос и ще заложим средства в бюджета, каза още министър Греков. Днес министърът на земеделието се срещна със земеделски производители и животновъди в Кърджали и те коментираха конкретни въпроси, свързани с отдаването на мери и пасища, субсидиите, проверките, жалбите в министерството, санкциите.

Областният управител очерта основни проблеми, свързани със земеделието и животновъдството в региона. Той предложи националните доплащания за тютюна от2014 г. да не са на основата на референтен период 2007 –2009 г., а за произведено през съответната годината количество тютюн, тъй като тютюнът е поминък в региона. Министър Греков обясни, че национални доплащания за тютюна са осигурени за2014 г. и ще се търсят възможности доплащанията да бъдат обвързани с произведеното количество тютюн.

Министърът на земеделието очаква още през септември Европейската комисия да одобри предложението за удължаване с  две години на преходния период за млечните ферми, които не са І-ва категория. Отделно се очаква одобрение на  промяна на наредбата за добив на мляко. Тя  ще даде възможност на малки ферми, в които се отглеждат от 3 до 10 крави, да съхраняват млякото в хладилни условия, а не в помещения с хладилни вани и да го предават. Промените ще помогнат на над 33 хиляди ферми в страната, от които над 6 хиляди   в област Кърджали. Министър Греков посочи, че ще се търсят и други начини за подпомагане на животновъдите.

На срещата присъстваха земеделски производители, животновъди,  кметове, експерти от Министерството на земеделието и храните, от регионалните структури на министерството и от общините.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини