Димитър Греков: Има шанс малките ферми да оцелеят, търсим стимули за всички земеделци

В средата на септември т.г. ще стане ясна съдбата на малките животновъдни ферми, тогава се очаква Брюксел да одобри окончателно поисканото от правителството удължаване на срока за функционирането им. Това заяви в отговор на въпрос земеделският министър Димитър Греков, който пристигна днес в Кърджали за среща със земеделските производители и служителите, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Запитан дали има опасност от 1 януари2014 г. малките ферми с по няколко крави да отпаднат от пазара, министърът съобщи, че това няма да се случи. „В никакъв случай малките ферми не отпадат, само преди две седмици завърши одитната проверка на ЕС. Ние направихме промяна в Наредба №4, с искане на нотификация от ЕС за следващите2 г. за малки ферми да се приемат тези с от 3 до 10 крави така, че те да продължат да съществуват. До момента нямаме забележки от Брюксел, надяваме се до 16 септември да получим исканата нотификация, свързана с получаването на разрешението”, посочи Греков.

Той обясни, че с удължаването на срока с още2 г. малките ферми преминават в първа категория и ще могат да съхраняват млякото при незадължителните условия. „Убеден съм, че тези облекчения, които не са в нарушение на изискванията, ще стимулират производството. У нас малките ферми бяха доста голям брой, около 33 000, а в Родопите е концентрирана голямата им част. Ако до средата на септември не получим никакви забележки по искането, значи то е прието”, каза министърът. Според него това е начин за намиране на алтернатива на тютюнопроизводството, както и шанс за допълнителни доходи за хората, работещи в трудните планински райони.

Запитан ще има ли европейски субсидии за тютюнопроизводителите, проф. Греков заяви, че за съжаление, в този отрасъл не може да се разчита на такива средства за периода 2015-2020 г. „Ние обаче сме категорични, че този отрасъл е основен за стопаните от Пирин до Източните Родопи и ще се търсят национални финансирания, с които да се позволи развитието или поне задържането му на това ниво. Правителството отдели още 11,5 млн.лева за тютюнопроизводителите и се радвам, че с днешното решение на парламента парите ще бъдат факт. За тази година средствата за отрасъла са общо 84 млн.лв. с допълнителните пари, включени в актуализацията на бюджета. Ще се търсят и други възможности за стимулиране на земеделските производители, за да получат те допълнителни доходи”, заяви министърът на земеделието.

Той посочи, че допреди3 г. тютюнопроизводителите са били 54 000, след това броят им е спаднал до 34 000, след което се е увеличил до 41 000 души. Причината в това изменение на броя била в това, че много от тях не се регистрират като такива, не регистрират и стопанствата си. „Това позволява хора, които изобщо не се занимават с отглеждането на тютюн, но имат регистрации и квоти, да получават субсидии. Това разпределение по референтни стойности е несправедливо и ние имаме идеи как да се преодолее”, коментира проф. Греков.

В програмата за селските райони е предвидено да има понятие за малка ферма, която да получава 1 200-1 500 евро, а специалистите от земеделските служби ще проведат информационна кампания, като посетят всяка ферма. Кандидатстването по отделните мерки трябва да бъде опростено, за да могат стопаните да получават средствата, настоя земеделският министър.

Запитан дали има шанс да се договорят европейски субсидии за българските животновъди, равностойни на колегите им в целия ЕС, министър Греков заяви, че е наясно с изключително трудните условия на труд у нас, които са много по-различни. „За съжаление обаче още при влизането ни в ЕС ние сме приели именно тези условия – референтни години, рамки, стада, животни и т.н. Но това не изключва нашите усилия да търсим възможности за нашите животновъди да получават допълнителни средства така, че да се изравнят с европейските. Това изравняване ще бъде достигнато през2016 г. В момента те получават 70% от онова, което се полага на колегите им в Европа”, уточни Димитър Греков.

В отговор на въпрос обмисля ли се оставка на кабинета на Пламен Орешарски вследствие на уличния натиск, министърът подчерта, че никой не мисли за абдикация, напротив, колегите му работели като за цял мандат.

„Протестите ни стимулират за по-голяма активност и е ясно, че за 3 месеца кабинетът е направил толкова много промени, колкото не са правени дори  за цяла1 г. В министерството на земеделието се работи много усърдно, колегите и за миг не помислят за оставка, защото имат много по-важни задачи. Оставката няма да промени положението и проблемите на земеделските производители, само ще ги отложи във времето и така те няма да могат да получат парите за труда си”, коментира министър Греков. Според него оставката е един личен избор.

„Естествено, крайно неприятно е да се работи в обстановката на натиск. Но като гледам как работят хората на полето от Лом до Кърджали и до Дуранкулак, аз не виждам напрежението между земеделците. Виждам обаче натрупаните проблеми, които23 г. не са се решавали. Затова и животновъдството е заметено в ъгъла и оттук по-надолу няма накъде да върви. То ще стигне дотам, че ще стане не екологично, не биологично, а природосъобразно, защото няма да има кой да отглежда животни при тези условия. Ако не създадем условия за тютюнопроизводството, то ще спре и ще се обезлюдят Родопите, а и цялата страна, защото някъде другаде дават по-висока цена. Така, че в никакъв случай не е проблем една оставка, по-важно е да работим като за цял мандат”, заключи земеделският министър Димитър Греков.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини