Албания ще прекроява границите на Балканите

Албания е готова да  раздава паспорти на всички съплеменници, живеещи в съседните балкански държави, с изключение на де факто албанското Косово. Мнозина виждат в това опит за изграждане на прототип на “Велика Албания”, за сметка на територията на Сърбия, Черна гора, Македония и Гърция. Дори САЩ и ЕС не са във възторг от тази идея. Ще успее ли проектът на албанските националисти?

Наскоро в Албания влезе в сила закон, който  улеснява получаването на  гражданство в  страната на всички етнически албанци, живеещи в съседни територии. Така албански паспорти  ще могат да получат повече от половин милион жители на Македония (25 на сто от населението), 30 000 от Черна гора (около пет процента), 60 000 жители на долината Прешево в Южна Сърбия (0,8 на сто) и до 400 000 жители на област Епир в северозападната част на Гърция. Във всички  гореспоменати  области има албански сепаратистки  организации.

В същото време, законът вкарва в скобки жителите на сръбската провинция Косово, чиято независимост е призната от Белград и Албания, и повечето западни страни. За косоварите се предвижда само  опростяване на визовия режим. Въпреки това отделянето на косовските  съграждани не навява миролюбие. Изглежда в Тирана вярват, че в люлката на сръбската държавност вече има втора албанска държава. В края на краищата  населението му  предпочита албанските, а не косовските знамена.

Раздаването на паспорти е  в съответствие с тези думи, които министър-председателят  Сали Бериша произнесе в края на миналата година в чест на 100-годишнината от независимостта на страната. “Посвещаваме този празник … [на всички] … които на 29-ти ноември, 1912 … обявиха независимостта на Албания,  на цялата етническа Албания ,  независимост на всички албански райони – от Превеза (Гърция – бел. ред.) до Прешево, от Скопие до Подгорица (столицата на Македония и Черна гора – бел. ред.) “. Той по-късно добави, че албанците от пет балкански страни представляват една-единствена нация.

Източник: http://30dumi.eu

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини