Най-малко 700 от Кърджалийско ще бранят парламента, правят жива верига

Защитници на Орешарски ще бранят с тела парламента; МВР нащрек, взема мерки, за да не се стигне до размирици.Митинг, контрамитинг, подстрекавани от платени провокатори, може да окървавят мирните досега протести пред парламента.

От една седмица „Протестна мрежа“ призовава във Фейсбук за окупация на Народното събрание днес, когато ще вървят дебатите по президентското вето за бюджета. Вчера стана ясно, че привърженици на кабинета готвят контраудар. Още снощи към София тръгнаха автобуси с хора, които искат да се даде възможност на правителството да работи. Само от Кърджали се очакват да пристигнат тази сутрин най-малко 12 рейса.

Ще бъдат взети всички мерки при необходимост, за да не се допуска нарушаване на обществения ред, казаха от пресцентъра на МВР.

Оттам отказаха подробности, тъй като никоя полиция в света не разкривала тактиката си.

От Столичната община заявиха, че има подадено уведомление за митинг на площад „Независимост“ от физическото лице Александър Александров от 9 ч. до 21 ч. Другото уведомление е от полицията, че в социалните мрежи се организира протест пред парламента. Тръгналите от Кърджали са симпатизанти на ДПС. Коли с контрапротестиращи ще има и от другите общини на областта.

За столицата заминават не само активисти на движението, но и работници от фирми, близки до него. От фирма „Саварона“ например тръгват 25 строители, съобщиха източници на „Преса“. Очакванията са пред сградата на Народното събрание да се съберат между 5 и 10 хиляди души, които да подкрепят кабинета „Орешарски“. Те ще изградят жива барикада около входа на сградата откъм катедралата „Св. Александър Невски“ и няма да позволят на редовните протестиращи да блокират парламента и да не допуснат народните представители в него.

От Кърджали за Народното събрание наистина ще тръгнат хора, потвърди информацията областният лидер на ДПС Бахри Юмер. Според него инициативата е дошла от организаторите на контрапротеста, който се провежда пред пилоните на НДК. Обадиха ни се и попитаха дали можем да пратим 500 души

Ние пращаме 600 с автобуси, но може и още хора да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството от хората в страната подкрепят кабинета „Орешарски“ и чакат да реши проблемите им, каза Бахри Юмер.

През следващата седмица в Кърджали ще се проведе митинг в подкрепа на Орешарски, намеренията на ДПС са да се съберат над 30 000 души.

Вчера в държавните фирми и институции,чиито ръководители са назначени по времето на кабинета „Борисов“, общински съветници от ГЕРБ са обикаляли и записвали желаещите да протестират пред парламента. На повика са откликнали не повече от петдесетина души. ГЕРБ не организира нищо като партия. Ние нямаме нищо общо с протеста, каза общинският лидер на партията Илия Илиев. Той обаче допусна, че е възможно част от партийните членове да се присъединят към протестиращите.

Социалистите в Кърджали не пращат хора пред парламента. Нямаме организация и никой не е искал да правим, каза Милан Миланов, областен координатор на БСП в Кърджали.

Поне шест рейса тръгват тази сутрин от Пиринско. От БСП и от ДПС признават, че са поели ангажимент с организацията и от различни точки на региона поемат автобуси към столицата. Ще има представители на почти всички общини в областта, най-много ще са привържениците на управляващите от Гоце Делчев, Сатовча, Якоруда и Гърмен. 

От Пловдив също пътуват, за да защитят управлението. От БСП обясниха, че нямат нищо общо с това, тъй като до поне- делник цялото градско и областно ръководство на партията е в отпуск.

Според сайта Афера в същото време близки до ГЕРБ структури са организирали около 3 хиляди платени провокатори, които ще направят всичко възможно да предизвикат кърваво меле между митинга и контрамитинга.    

Вчера държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) излезе с позиция, с която призовава родителите внимателно да обмислят дали да заведат децата си на протестите заради случаите на ескалация на напрежението. Агенцията напомня, „ако някой забележи дете, оставено без родителски надзор, или пък стане свидетел на прояви, които нарушават обществения ред и създават опасност за децата, незабавно да сигнализира органите на реда“.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини