5 начина да се преборите се със завистта

Освен ако не сте на върха на пирамидата на успеха като бизнесменът Уорън Бъфет и олимпийският шампион Юсейн Болт, без значение колко вие и вашият бизнес процъфтявате, винаги ще има други, по-добри от вас. Може да сте с впечатляваща диплома, огромна заплата, дори и яхта. Ако сте склонни обаче да се сравнявате, винаги ще се намери някой с по-добра квалификация, повече пари или по-голяма яхта. Ако не спрете да съпоставяте, никога няма да почувствате удовлетворение.

Освен това завистта не само ви прави нещастни, но прави по-трудно кариерното развитие и постигането на цели.

Предлагаме ви петте относително лесни стъпки, предложени от онлайн бизнес изданието „Инк“, които ще ви помогнат да направите крачка извън монотонния кръг на завист и да се насладите на успеха си.

Приемете завистта. 

Признаването, че изпитваме завист може да бъде много плашещо, защото означава признаване на собствените ни слабост и несигурност. Един от първите знаци, че завистта дебне, е ирационалното чувство на враждебност към обекта, който ви провокира да сравнявате.

Гордостта е просто обратната страна на монетата.

Изкушаващо е, но като цяло безполезно, да се опитвате да се борите срещу завистта с гордост. Мисли от рода „Да, той има хубава кола, но аз изглеждам по-добре“ няма да ви отведат твърде далеч. Може да се почувствате удовлетворени за момента, но рано или късно ще се появи някой, който има хубава кола и изглежда по-добре от вас. С други думи самочувствието, че имаме завидни качества, е малко вероятно да бъде трайно.

Заменете завистта със съчувствие.

Въпреки, че завистта изглежда почти като комплимент, тя може да бъде доста нехуманна. Тя ограничава обекта на завист до нещо твърде тривиално и замаскира цялостната картина за личността и живота на човек. Случвало ли се е да завиждате на някого, чийто живот изглежда идеален, само за да откриете по-късно, че всъщност е белязан с огромно страдание? Подобни случаи са по-често срещани отколкото си мислим – просто нямаме възможност да научим за трудностите, когато завистливо обръщаме внимание на привидно очарователния начин на живот.

Позволете на завистта да е причина за самоусъвършенстване.

Понякога в основите на завистта са неща, които не можем да променим, като трудно детство, травмиращо събитие или дадени здравословни състояния и недостатъци. В този случай използването на завистта като мотивация за усъвършенстване е вероятно единствено да доведе до по-дълбока депресия и самообвиняване. Все пак понякога завистта ни предупреждава за неща, които желаем и са потенциално достижими.

Не забравяйте собствените си успехи и качества.

Завистта е нищо повече от фокусиране върху успехите и качествата на някой друг, а не върху собствените такива. Да си наясно със способностите и постиженията си не означава повишаване на егото, напомняйки, че сме по-добри от другите. Става въпрос за съсредоточаване върху истински стойностните неща в живота.

Източник: inews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини