16 °C

5 начина да се преборите се със завистта

Освен ако не сте на върха на пирамидата на успеха като бизнесменът Уорън Бъфет и олимпийският шампион Юсейн Болт, без значение колко вие и вашият бизнес процъфтявате, винаги ще има други, по-добри от вас. Може да сте с впечатляваща диплома, огромна заплата, дори и яхта. Ако сте склонни обаче да се сравнявате, винаги ще се намери някой с по-добра квалификация, повече пари или по-голяма яхта. Ако не спрете да съпоставяте, никога няма да почувствате удовлетворение.

Освен това завистта не само ви прави нещастни, но прави по-трудно кариерното развитие и постигането на цели.

Предлагаме ви петте относително лесни стъпки, предложени от онлайн бизнес изданието „Инк“, които ще ви помогнат да направите крачка извън монотонния кръг на завист и да се насладите на успеха си.

Приемете завистта. 

Признаването, че изпитваме завист може да бъде много плашещо, защото означава признаване на собствените ни слабост и несигурност. Един от първите знаци, че завистта дебне, е ирационалното чувство на враждебност към обекта, който ви провокира да сравнявате.

Гордостта е просто обратната страна на монетата.

Изкушаващо е, но като цяло безполезно, да се опитвате да се борите срещу завистта с гордост. Мисли от рода „Да, той има хубава кола, но аз изглеждам по-добре“ няма да ви отведат твърде далеч. Може да се почувствате удовлетворени за момента, но рано или късно ще се появи някой, който има хубава кола и изглежда по-добре от вас. С други думи самочувствието, че имаме завидни качества, е малко вероятно да бъде трайно.

Заменете завистта със съчувствие.

Въпреки, че завистта изглежда почти като комплимент, тя може да бъде доста нехуманна. Тя ограничава обекта на завист до нещо твърде тривиално и замаскира цялостната картина за личността и живота на човек. Случвало ли се е да завиждате на някого, чийто живот изглежда идеален, само за да откриете по-късно, че всъщност е белязан с огромно страдание? Подобни случаи са по-често срещани отколкото си мислим – просто нямаме възможност да научим за трудностите, когато завистливо обръщаме внимание на привидно очарователния начин на живот.

Позволете на завистта да е причина за самоусъвършенстване.

Понякога в основите на завистта са неща, които не можем да променим, като трудно детство, травмиращо събитие или дадени здравословни състояния и недостатъци. В този случай използването на завистта като мотивация за усъвършенстване е вероятно единствено да доведе до по-дълбока депресия и самообвиняване. Все пак понякога завистта ни предупреждава за неща, които желаем и са потенциално достижими.

Не забравяйте собствените си успехи и качества.

Завистта е нищо повече от фокусиране върху успехите и качествата на някой друг, а не върху собствените такива. Да си наясно със способностите и постиженията си не означава повишаване на егото, напомняйки, че сме по-добри от другите. Става въпрос за съсредоточаване върху истински стойностните неща в живота.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
17 ное 2019
Последни новини