Времето е спряло през 1898 г.

Представете си - никакви клаксони, а вместо това лекото потропване от копитата на конете, въздух с мирис на море. Няма изгорели газове, задръствания, няма светофари, нито препълнени паркинги. Не е за вярване, че такова градче съществува именно в Америка.

Поне що се отнася до автомобили, на остров Макинау времето е спряло в края на ХIХ век. Там автомобилите си остават забранени от 1898 г. до ден днешен. С Викторианския си стил, историческите забележителности и липсата на автомобили, тази дестинация е в топ 100 на националните туристически атракции в САЩ.

Причината за тази автомобилна забрана е много проста и прозаична. Преди повече от век, когато жителите на Макинау се сблъскали с шума на автомобилите, дима и неприятната миризма, те решили, че това съвременно изобретение не е за тях, пише http://highviewart.com. Доста мъдро решение – днес местни и туристи се радват на чист въздух и добро здраве. Градчето сякаш е от миналото, така кокетно и уникално, че винаги е пълно с туристи. Те му се радват, местните се радват на туристите, като цяло цари радост, заради липсата на моторни превозни средства. И темпото на живот е доста релаксиращо...

На острова има реална опасност от сгазване от кон. Придвижването там е възможно единствено пеша, на кон, с файтон или с велосипед. Въпреки липсата на коли, магистрала все пак има – единствената в света без автомобили! 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини