Мерят безплатно кръвното на пенсионерите в Ардино

Всеки понеделник и петък от 10 до 12 часа медицински сестри от Обединено детско заведение„Слънце” мерят безплатно кръвното налягане на възрастните хора в Ардино. Инициативата е на клуба на инвалида и на пенсионерите със съдействието на кмета Ресми Мурад

„Повечето от възрастните хора нямат апарат за кръвно вкъщи. Днес (понеделник ) измерихме кръвното на над 50 души. Наблюденията ни са, че повечето от пенсионерите през летните месеци имат нормално кръвно налягане, а през зимния период всеки втори е с високо кръвно. Редовно им даваме препоръки, а тези, които са с хипертония, ги насочваме при личния лекар”, обясни медицинската сестра Светла Ставрева.

82-годишният Росен Стоянов от Ардино два пъти през седмицата идва в клуба, за да измери кръвното и пулса с апарата. В понеделник той имаше стойности от 140 – 90. „Дългогодишен диабетик съм и пия много лекарства, в това число и за кръвно налягане. Много сме доволни от вежливото поведение на медицинските сестри от ОДЗ „Слънце”, сподели той.

От името на възрастните хора председателят на клубното ръководство Назиф Садетин изказва сърдечните си благодарности към кмета Ресми Мурад за оказаното съдействие и внимание към здравословните проблеми хората от третата възраст.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини