ДАНС ще шпионира с "банкова карта”. Преглед на печата

24 часа: Хиляди молят за работа Богородица от Бачково

Толкова отчаян народ не съм виждал. Всяка втора служба е за работа, а след това за здраве, разказа отец Симон от Бачковския манастир. 4 дни преди големия празник хиляди се стичат в обителта. Всички легла в манастирския хотел са заети. Нощувката е 7 лева. Дора Петрова от Ямбол е твърдо решена да преспи до иконата и да се моли. Тя е убедена, че Богородица ще я чуе и ще помогне на децата и внуците й да си намерят препитание. "Всички чакат на моята пенсия, чедо. А тя е 160 лева. Млади са, искат да работят, но няма къде", отчаяна е жената.

Според монаси кризата е толкова голяма, че се усеща и в манастира. "На самия празник очакваме между 7 и 10 хиляди богомолци. А преди бяха двойно повече. Хората нямат пари. Едно идване на семейство с преспиване, бензин и храна излиза 200 лева", пресмята отец Симон. Мнозина предпочитат да нощуват по поляните. А след това да опитат от празничния курбан. 120 кг месо ще бъде сготвено и раздадено навръх 15 август. За монасите и гостите на игумена Борис ще има традиционното печено агне и джиндифилова ракия.

 

24 часа: Полудя ли Слънцето

Полудя ли Слънцето? Какво следва от това? Ще измрем ли от глад и жажда? Ше останем ли на тъмно? Ще се срине ли глобалната компютърна система?

Тези въпроси хората си задават напоследък все по-често. Тази година слънчевата активност наистина е доста повишена.

Само преди няколко седмици учени от американската космическа агенция НАСА заявиха, че тази година е напълно възможно да се разрази унищожителна слънчева буря. Няколко правителствени агенции в САЩ вече разработват спасителни планове.

През последните години Слънцето навлиза в активна фаза, а кулминацията ще бъде достигната именно тази година, предупреди Американската научна академия. Експертите преценяват, че шансовете тази буря да се случи са около 7 на 100. Рискът изглежда умерен, но все пак е много по-висок от опасността голям астероид да удари планетата. Последиците обаче биха били именно такива.

Труд: ДАНС ще шпионира с "банкова карта"

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще се въоръжи със супермодерна нова техника за подслушване и филмиране, става ясно от обявена публична покана на сайта.

Агенцията, която има право да прилага Специални разузнавателни средства успоредно с новата служба ДАТО, търси миниатюрни устройства за видеонаблюдение и записи, диктофони и микрофони.

Най-интересна е поръчката за специализиран миниатюрен аудиокарткодер, който съдържа док-станция и 5 карти с размери на банкова карта - (90Х60Х1,5) мм. Посочено е, че теглото им трябва да е до 7 грама и да могат да записват минимум 10 часа.

 

Труд: Осъдиха енергото за надписан ток

Сливенец защити правата си пред съда заради допълнително, неправомерно начислени близо 1000 лева по сметката му за ток. От местното подразделение на EVN поискали солидната сума, след като проверка установила, че върху електромера на М. М. било въздействано и той отчитал по-малко от реално потребената енергия.

Проверката била извършена през май 2012 г. Двама техници сменили измервателния уред с нов, а от дружеството начислили допълнителни 5631 kWh на стойност 945,97 лева. За солидната сума семейството разбрало случайно едва през октомври същата година, когато съпругата и синът на М. М. отишли да плащат поредната си фактура.

 

Стандарт: Жертват Аида заради бюджета

Свидни жертви правят депутати заради президентското вето върху бюджета. Неколцина избраници от управляващото мнозинство хвърлят в коша "златните" си билети за юбилейното представление на "Аида" в "Арена ди Верона", научи "Стандарт".

Тази година се навършват 100 г. от първото поставяне на операта на легендарната сцена и 200 г. от раждането на нейния автор Джузепе Верди. Представлението ще е с оригиналните декори от 1913 г. Пропуските са платени още миналото лято. Сред отбраната публика ще са кралски особи и представители на световния хайлайф и бизнес елит.

Народни избраници от БСП и ДПС признаха, че горят със самолетни билети и ваканции в Гърция и Италия. Те трескаво търсят дори нискотарифни полети, за да са навреме в пленарна зала. Отговорниците по дисциплината вече проверявали сутрин и вечер по телефона дали всички депутати ще са на линия за кворума.

Стандарт: Радосвет Радев: Капиталистът е забит в кьошето

Капиталистът днес е набит в кьошето. Той се пази, че всеки ден го изкарват, че е олигарх, че е гад, че не милее за родината си и т.н. След като свърши битката му за оцеляване, най-вероятно започват истинските неща. Пазарът естествено иска своето и понякога има предимството да се случват нещата, независимо от плановете. Ако знакът на предприемчивия човек е да разпознава по-рано кодовете на развитието, от това има нужда в момента цялото ни общество. От интелигентно модернизиране на държавата..

Монитор: 107 мълчаливци в парламента

Точно 107 депутати не са обелили и дума от парламентарната трибуна  от първия звънец на 42-рото НС на 21 май до излизането им в лятна ваканция в началото на август, става ясно от справка за активността на законотворците, която бе предоставена на „Монитор" по Закона за достъп до обществената информация. Това означава, че почти половината от избраниците са представлявали интересите на гражданите, седейки мълчаливо зад банките си.

Сега: Осигурените са се стопили за една година с 230 000

На фона на намерението на управляващите да спрат пенсионната реформа, което ще отпуши вълна от нови пенсионери, НОИ изнесе поредните данни за все по-силната зависимост на осигурителната система от данъците вместо от осигуровките. Според тях броят на пенсионери и осигурени почти се е изравнил, а хората, които внасят пари в НОИ, са намалели драстично.

С над 230 000 души по-малко са се осигурявали през първото тримесечие на 2013 г. спрямо същия период година по-рано, показват данните на НОИ. Вноски са правили 2.5 млн. българи, докато през 2012 г. те са били малко под 2.74 млн. души. Това е най-драстичният спад на осигурени от началото на кризата. В същото време според НСИ заетите българи не са намалели и са били 2.8 млн. за първото тримесечие на м.г. и на 2013 г., което означава, че се задълбочава тенденцията все повече хора да работят, без да се осигуряват. Според експерти причината за това е в ниското доверие в осигурителната система, която гарантира все по-малко права и по-ниски обезщетения заради затегнатите от предишните управляващи условия за получаването им.

 

Дума: Разходите за почивка все по-свити

Българите са свили бюджета си за почивка това лято. Средната сума, която е била изхарчена през миналото лято за една седмица, е била с близо 50 лева повече и е доближавала 600 лв., сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. Бюджетът за 4-дневна ваканция на морето е още по-скромен - под 300 лв. Причините са по-евтиният път, големите промоции този сезон, но също и свитият семеен бюджет, което кара мнозина да почиват при роднини. Намалява и търсенето на заеми за почивка. Миналата година изтеглилите кредит за ваканция са около 3 хиляди, а тази година те са наполовина, отчита компания за бързо кредитиране. Проучване на Visa Европа в началото на отпускарския сезон (м. юни) пък показа, че българите, планиращи пътуване през отпуската си, са 68%, което е с 19% по-малко спрямо миналия летен сезон. Изследването показва още, че близо три четвърти (73%) от хората, планиращи почивка, ще я прекарат в България.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини