В Школата по астрономия се готвят за звездопада

Повече от 60 ученици, студенти и техни преподаватели вече седмица са в Лятната астрономическа школа в курорта „Бели брези" над Ардино.Те са в очакване на най –големия звездопад за 2013 г., чийто максимум е в нощта срещу 13 август.Наблюдателната площадка на Школата е любимо място за всички, защото на разположение е 40-см „CELESTRON” телескоп, чрез който могат да се заснемат множество обекти. „Програмата включва още лекции и семинари, гостуват университетски преподаватели, водещи астрономи и астрофизици в български и европейски висши учебни заведения, в това число от университетите в Принстън, Харвард, Лийдц, Бостън”, съобщи Агоп Узунбохусян, директор на Астрономическата обсерватория в Кърджали.
В рамките на две седмици ще бъдат проведени наблюдения и на променливи звезди, астероиди, транзит на екзопланети - планети извън Слънчевата система.
„Съвременните телескопи, независимо от размерите им, се управляват от компютри. Информацията, получена при наблюденията, също се запаметява и обработва от компютър”, обасни още Узунбохосян. 
Организатори на 43-тата Школа са Астрономическата обсерватория „Славей Златев" в Кърджали, катедра „Астрономия" при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Астрономически клуб „Вега" със съдействието на общините Кърджали и Ардино. Историята на Школата по астрономия започва през лятото на1970 г. в местността "Белите брези" от 30 –на млади ентусиасти, ръководени от младия астроном Славей Златев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини