Празник на шахмата в Горно Прахово

22-годишният Мюмюн Ерхан от ардинското село Млечино стана победител в шахматния турнир за аматьори на традиционния селищен празник в Горно Прахово. В надпреварата се включиха 12 майстори на черно-бялата дъска. Ограничение за възрастта нямаше. Играеше се всеки срещу всеки. Най-старият шахматист бе 66-годишният Ресми Зия от Башево, а най-малкият участник бе деветгодишната Симай Севги от София.

На второ място в състезанието се класира Рамадан Юсеин от Бурса, а трети остана миналогодишният победител Ресми Зия.

Мюмюн Ерхан за пръв път печели шахматния турнир. Той учи задочно в Земеделския колеж в Кърджали. „Редовно играя шах на живо в Интернет и оттам повиших шахматното си майсторство”, сподели студентът.

Класиралите се на първите три места бяха наградени с парични награди от кмета на Горно Прахово Ибрям Мурад, осигурени лично от кмета на община Ардино Ресми Мурад.

Специални награди получи най-малката участничка Симай от местния бизнесмен Акиф Местан и съдията на турнира  д-р Тургай Мустафа, който отстъпи възнаграждението си на нея. Д-р Мустафа е началник на отделение „Уши, нос и гърло” в Многопрофилната болница за активно лечение в Кърджали

Състезанието протече много коректно. Не липсваше и зрителски интерес, сред тях бяха кметът Ресми Мурад и местният бизнесмен Касим Акиф. Всички участници определиха като най-красиво разиграване двубоя между Еркин Осман от Истанбул и Рамадан Юсеин от Бурса. Двубоят продължи над един час.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини