Не е ясно кога ще има извънредно заседание на НС

Ще има или няма да има извънредно заседание на Народното събрание през тази седмица - този въпрос все още стои без отговор, стана ясно от кратко интервю на председателя на парламента Михаил Миков пред Нова Телевизия.

„Все още не са проведени всички консултации, за да се види ще има ли и кога ще има заседание тази седмица. Очаквам мненията на председателите на парламентарните групи”, заяви пред „Събуди се” председателят на праламента Михаил Миков.

Той посочи, че провежда консултации с юристи, за да види тълкуването на правилника и приложените практики през годините по този казус.

Вчера, 10 август, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за свикване на извънредно събрание на парламента на 11-ти или 12-ти август. На въпрос дали е получил примерни дати от останалите парламентарни групи, Миков отговори отрицателно.

„Много лицемерно е да си блокирал закона, а сега толкова да тръпнеш кога ще се събере Народното събрание. Още повече, че около месец и половина той си направи ваканцията”, коментира още председателят на парламента предложението на Бойко Борисов.

Според Миков най-реално засега изглежда заседание да има в сряда, 14 август. „Ако свикам такова събрание, мисля, че е реалистично. Все пак народните представители са достатъчно отговорни и ангажирани хора”, заключи той.

Председателят на парламента каза и още, че вярва, че ветото на президента върху актуализацията на Бюджет 2013 ще бъде преодоляно. Според него всяко гласуване е важно, особено това за президентското вето, тъй като това за него е „един опит да се дестабилизира и правителството, и мнозинството, и управлението на страната. И преодоляването на това президентско вето, освен същинския смисъл като съдържание на бюджета и на мотивите на президента, с които той отрича и връща бюджета, но и в по-широк план – като подкрепата на правителството е изключително важно. Аз смятам, че мнозинството ще успее да преодолее това изпитание и да продължи напред”, каза Миков.

Запитан дали свикването на извънредно заседание на Народното събрание ще удължи почивката на народните представители с още един ден, Миков отговори: „Едно такова извънредно заседание по никакъв начин не отменя времето, през което Народното събрание почива”.  

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини