Мюсюлманите приключват постите, посрещат Рамазан байрама

Днес е последният ден от едномесечните мюсюлмански пости, джамията в Кърджали се готви за утрешната тържествена молитва в ранни зори, а домакините са разточили баклавите и са приготвили дребните сладки за децата.

Градът е пълен с изселници от Турция, които по традиция се завръщат по родните си места заради празника, предаде кореспондентът на БГНЕС от Кърджали.

В ранния следобед джамията е пуста, а районният мюфтия Бейхан Мехмед се извинява заради изтощението и умората си от постите. Той споделя тревогата си, че за пореден път напливът от хиляди богомолци към единствения в града храм ще се окаже тесен и отново голямата част ще отправя молитвите си към Всевишния в двора.

"Изпращаме месеца, изпълнен с благодат и милосърдие, утре ще бъде първият байрамски ден, но не Шекер байрам, а Рамазан байрам. Защото всеки ден можем да си купим баклава. Рамазан байрам е заради това, че цял месец мюсюлманите говяха от сутринта до вечерната молитва. И те се превърнаха в ангели", започва приказката си мюфтията. Според свещената книга ангелите нямат род, не ядат и не пият. А с ревностните си пости мюсюлманите осъзнават тръпката и трудностите на бедните хора, които в България никак не са малко, казва със съжаление духовникът. Именно заради това другата стъпка в рамазанския месец е била милостинята "зекят", с която мюсюлманите подават ръка на бедните. През 30-те дни на постите вярващите четат Коран и Керим на турски и на български език, и така месецът се е превърнал в своеобразен образователен процес, обяснява той.

Освен 5-кратните молитви през деня, мюсюлманите отслужват и нощна заедно с имамина. Онези, които са изпълнили дълга си към създателя Господ-Бог, те биват възнаградени с Рамазан байрам. А другите, които не са се отдали на поста и молитвите, и на службата на Бога, те не изживяват тръпката, уточнява Бейхан Мехмед. Той сравнява този байрам с Курбан байрама, когато Ибрахим /Авраам/ е длъжен да даде в жертвоприношение сина си и понеже е бил смирен и готов да го стори, Господ му праща жертвен коч. "Така, че на тези два байрама Господ-Бог изпитва своите раби в смирение и на тази база ги възнаграждава както на този свят, така и в отвъдния с дженнет /рай - от турски/, с райските градини и със задоволството на Бога. Пожелавам искрено на всички мюсюлмани да посрещнат празника заедно с хората, които обичат, да си простят, да си помагат и да посетят гробовете на покойните си близки. На християните и на целия свят пожелавам да има мир, уважение, разбирателство и всички наши дни да бъдат като байрамските дни", обърна се мюфтията на Кърджали към всички.

Бейхан Мехмед разказа, че всяка вечер в двора на джамията през всичките 30 дни на рамазанските пости се дава благотворителна вечеря "ифтар". За целта е изграден и голям навес с маси за около 50 души, а по този модел и Главното мюфтийство тази година е направило това. Средствата и храните са от дарители, в т.ч. кметовете на Кърджали Хасан Азис, на Момчилград Акиф Акиф и на Джебел Бахри Юмер, уточнява духовникът.

Вървят и летните курсове за обучение по Коран, на територията на Районното мюфтийство те се провеждат на 70 места. Децата се учат на уважение и почит към възрастните. Освен това продължава и благотворителната кампания за набиране на средства за ислямското обучение в страната. През миналата година са били събрани около 110 000 лева, парите са за нуждите на средните мюсюлмански училища в Русе, Шумен и Момчилград. Закупен е автомобил за училището в Шумен, лаптоп и прожектор – за това в Момчилград.

Мюфтията заяви, че в много български училища в страната е въведено обучение по религия за мюсюлманските деца, но в Кърджалийско имало спънки. "Директорите на училищата нямат смелостта да кажат "да" на свободно-избираемия предмет. Искат родителите да се явят с молби и после се оправдават, че нямат компетентни кадри за преподаването. Осигуряваме учители и после пак има оправдания, че учениците нямали желание да изучават Свещената книга. Близо в 120 училища предимно в Родопите желаещите деца се обучават по ислям", обяснява духовникът. Главното мюфтийство осигурявало заплатите на въпросните преподаватели по религия.

"Обучението религия е много важно, заложено е в закона. В момента Главното мюфтийство и Светият синод работят усилено, за да се въведе този свободно-избираем предмет в българското училище. В наши дни една от най-актуалните теми е тази за религията – има ли радикален ислям, дали той е умерен или опасен. Именно за да няма подобни проблеми, най-правилно е квалифицирани преподаватели да обучават децата, такова е и становището на Главното мюфтийство", коментира болната тема мюфтията Бейхан Мехмед.

През целия месец Рамазан от изгрев до залез вярващите не вкусват дори и вода. През последния ден на постите започва раздаването на мекици и бонбони, деца на групи обикалят къщите и пожелават щастливо честване, посещават се гробовете на близките. В рамките на 3 дни от утре младите ще целуват ръка на възрастните и ще искат прошка, какъвто е традиционният поздрав за празника. На трапезата задължително се сервират сладки ястия – баклави, грис халва, сочни реванета и др., поднася се сладко кафе. Заради неизменното изобилие от сладки празникът се нарича още Шекер байрам.

Довечера в двора на джамията е последната благотворителна вечеря "ифтар", която ще сложи точката на изнурителните пости на мюсюлманите. Утре, в 6.40 часа, започва празничната молитва. /БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини