Послание на Районния Мюфтия на Кърджали по случай Рамазан Байрам

Уважаеми Братя Мюсюлмани,Скъпи  Приятели!

Позволете ми първо, най- сърдечно да ви поздравя по случай настъпващия празник „ Рамазан Байрам”, който е благодат за смирените и богобоязливи Мюсюлмани, който цял един „ Лунен” месец изпълниха задалженията си искрено и смирено.

Най- достойния гост, месецът На свещената книга Коран, месецът на говеенето и милостинята Зекат достигна своя край,  затова сме натажени... но с факта, че ще празнуваме рамазан Байрам – благодат на Аллах за смирените си раби сме задоволени и щастливи.

Апела ми към  ислямското общество е „ нека да запазим красивите качествата, който бяха ни осигурени посредством рамазан, а именно: говеенето – най-прекрасния метод за възпитаването на волята и осъзнаване трудностите изживени от бедните хора, и в последствие пораждане на чувстсото за отговорност и споделяне с милостинята Зекят. Аллах е създал едните хора богати а другите бедни, богатите хора са задължени да бъдат  в полза на нуждаещите се.

Другата благодатна страна на м. Рамазан е че, Заедно с петкратната молитва, молитвите Теравих и Техеджюд ( която може да се кланя всяка вечер преди времето за Сахур) бяха повод за задоволстовото на нашия създател по време на рамазан, ще е хубаво да се кланят  молитви като ( Техеджюд, Шюкюр, Тесбих, Еввабин и др.)  в останалите дни.

В месец рамазан се направи Мукабеле ( Четене на висок  глас на Корани Керим от първа до последна страница – в която богомолците следят и слушат четенето) на Корана, което е пример и за останелите месеци, тъй като думата Коран  означава много четена- винаги четена книга.

Следователно, смирените молитви отправени към Аллах, биват наградени с Байрам на този, и с задоволството на Аллах и Дженнета ( Рая) в безкрайния отвъден живот.

Не е правилно Рамазан или Фътър Байрам да бъдат наричани шекер или Баклава Байрамъ. Основната тема по време на Рамазан е изпитанието на мюсюлманите,а по време на Байрам е  постигането на прекрасния морал и задоволтсвото на Аллах.

Отправям моите послания и пожелания към Аллах, (които е господар на най- прекрасните имена и които се отзовава на молитвите) да дари цялото човечесто с мир и благодат. Да ни опази от завист и егоизм.  Да дари хубавата ни страна с Щастие,Благодат и  Просперитет....

С уважения

Бейхан Мехмед

Районен Мюфтия

Байрамските дни са от  08-10.08.13г.  Байрамския намаз ще се кланя в 6 : 57 минути. А сутришната молитва в  5: 40 часа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини