6 °C

Послание на Районния Мюфтия на Кърджали по случай Рамазан Байрам

Уважаеми Братя Мюсюлмани,Скъпи  Приятели!

Позволете ми първо, най- сърдечно да ви поздравя по случай настъпващия празник „ Рамазан Байрам”, който е благодат за смирените и богобоязливи Мюсюлмани, който цял един „ Лунен” месец изпълниха задалженията си искрено и смирено.

Най- достойния гост, месецът На свещената книга Коран, месецът на говеенето и милостинята Зекат достигна своя край,  затова сме натажени... но с факта, че ще празнуваме рамазан Байрам – благодат на Аллах за смирените си раби сме задоволени и щастливи.

Апела ми към  ислямското общество е „ нека да запазим красивите качествата, който бяха ни осигурени посредством рамазан, а именно: говеенето – най-прекрасния метод за възпитаването на волята и осъзнаване трудностите изживени от бедните хора, и в последствие пораждане на чувстсото за отговорност и споделяне с милостинята Зекят. Аллах е създал едните хора богати а другите бедни, богатите хора са задължени да бъдат  в полза на нуждаещите се.

Другата благодатна страна на м. Рамазан е че, Заедно с петкратната молитва, молитвите Теравих и Техеджюд ( която може да се кланя всяка вечер преди времето за Сахур) бяха повод за задоволстовото на нашия създател по време на рамазан, ще е хубаво да се кланят  молитви като ( Техеджюд, Шюкюр, Тесбих, Еввабин и др.)  в останалите дни.

В месец рамазан се направи Мукабеле ( Четене на висок  глас на Корани Керим от първа до последна страница – в която богомолците следят и слушат четенето) на Корана, което е пример и за останелите месеци, тъй като думата Коран  означава много четена- винаги четена книга.

Следователно, смирените молитви отправени към Аллах, биват наградени с Байрам на този, и с задоволството на Аллах и Дженнета ( Рая) в безкрайния отвъден живот.

Не е правилно Рамазан или Фътър Байрам да бъдат наричани шекер или Баклава Байрамъ. Основната тема по време на Рамазан е изпитанието на мюсюлманите,а по време на Байрам е  постигането на прекрасния морал и задоволтсвото на Аллах.

Отправям моите послания и пожелания към Аллах, (които е господар на най- прекрасните имена и които се отзовава на молитвите) да дари цялото човечесто с мир и благодат. Да ни опази от завист и егоизм.  Да дари хубавата ни страна с Щастие,Благодат и  Просперитет....

С уважения

Бейхан Мехмед

Районен Мюфтия

Байрамските дни са от  08-10.08.13г.  Байрамския намаз ще се кланя в 6 : 57 минути. А сутришната молитва в  5: 40 часа.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини