Регистрираха предаване на птичия грип от човек на човек

Изследователи докладваха за първия случай на предаване от човек на човек на новия щам на птичи грип, който се появи в Китай, предаде Би Би Си, цитирана от Стандарт нюз.

Статия в The British Medical Journal споменава за 32-годишна жена, която е била заразена след полагане на грижи за баща си. И двамата по-късно са починали.

Досега не е имало доказателства за заразяване е H7N9 вирус, освен след пряк контакт с птици.

Експерти подчертават, че това не означава, че вирусът е развил способността да се разпространява лесно между хората.

До 30 юни е имало 133 случаи на H7N9 птичи грип в източната част на Китай, от които 43 са смъртни случаи.

Повечето от заразените са посетили пазари за живи птици или са били в тесен контакт с живи птици, седмица или две преди да се разболеят.

Лекарите са открили, че 32-годишната жена се е заразила март след като се грижила за нейния 60-годишен баща в болницата. За разлика от баща си, който е посетил птицеферма в седмицата преди да се разболее, тя не е имала директен контакт с живи домашни птици, но се разболява шест дни след последния си контакт с него.

И двамата са починали в интензивното отделение на полиорганна недостатъчност.

Изследвания на вируса, взети от пациентите, показват че щамове са почти генетично идентични, което подкрепя теорията, че дъщерята се е заразила директно от баща си, а не от друг източник.

И докато няма директно доказателства за това, че вирусът е развил способността да се разпространява от човек на човек ефективно, това е първият случай на "вероятното предаване" от човек на човек.

"Нашите резултати се потвърждават, че новият вирус притежава потенциал да предизвика пандемия", е заключението на експертите.

Д-р Джеймс Ръдж от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина заяви, че ограничено предаване на зараза между хората не е изненадващо и е наблюдавано в други вируси на птичи грип, като H5N1.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини