Обама разочарован заради Сноудън, но отива на Г-20 в Русия

Американският президент Барак Обама потвърди намерението си да вземе участие на срещата на Г-20 в Санкт Петербург,съобщава РИА Новости.

Той не уточни дали ще се състои договорената среща с руския президент Владимир Путин.

Държавният глава заяви, че е разочарован от решението на руските власти да предоставят убежище на бившия сътрудник на американските специални служби Едуард Сноудън.

Преди дни беше загатнато, че САЩ се готвят да преразгледат програмата на Барак Обама на срещата на Г-20 в Санкт Петербург.

Става дума за промяна на графика на престоя на Обама в Русия, твърдят пред "Комерсант" американски дипломатически източници. САЩ са изключително разочаровани от даването на убежище на Сноудън и такава стъпка не може да остане без отговор.

Американският президент обаче потвърди, че ще пътува до Русия.

По-рано вестник „Комерсант" писа, че в Конгреса във Вашингтон настояват не само за отмяна на визитата на Обама, но и за преразглеждане на обявеното от него рестартиране на отношенията с Москва. Това искат не само републиканци, но и съпартийци на президента от Демократическата партия.

Барака Обама коментира, че няма причина с Руската федерация да не продължат да си сътрудничат ефективно: „Всичко е в миналото и трябва да мислим за бъдещето. Няма причини, поради които да не може да си сътрудничим дори по-ефективно, отколкото сега."

Заради убежището за Сноудън сенаторът демократ Чарлз Шумер сравни Владимир Путин с училищен хулиган:"Ако на такъв хулиган не бъде даден отпор, той ще иска все повече и повече."

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини