4 °C

ФИ.КОМ 6

Европа не иска тютюна, ще се справяме сами

Едно след едно селата в Родопите умират. Хората бягат от родните си огнища, сякаш върлува чума. Но ги прогонва не незнайна болест, а гладът. Ако се обърнем назад ще видим, че през последните две десетилетия икономиката в района рухна. Закриха рудниците, които изхранваха хиляди семейства в планината. Едно по-едно си отидоха цеховете в по-големите села, в които работеха хиляди хора. Кризата удари и градовете и от десетките промишлени предприятия и фабрики сега са останали само няколко, които едва оцеляват. Единствената алтернатива остана тютюна, но при управлението си ГЕРБ с успех успя да ликвидира и този отрасъл.Цифрите са красноречиви – ако през 2004 година в област Кърджали с производство на тютюн са се занимавали 19 418 производители, то през 2012 година те са едва 6 132. Ако през 2008 година в областта са били засадени с тютюн 55 420 декара, то през миналата 2012 година площите вече са едва 31 510 декара.

   Какво доведе до този погром? Отговорът е дискриминационната политика на ГЕРБ към районите със смесено население, както и политиката на Европейския съюз, насочена към ограничаване на производството на тютюн. 

   Първият, и най-сериозен удар върху производителите дойде още в първата година на управлението на ГЕРБ, когато беше въведен данък печалба за земеделските производителите. Източните Родопи не са Добруджа или плодородната Тракийска равнина. Хората тук имат по 3 – 4 декара собствена земя, като повече от нивите са върху стръмни терени и със слаби почви.Доходите от тях принуждаваха семействата да живеят под социалния минимум.Точно тези хора, които едва намираха пари за хляб трябваше да плащат данъци, еднакви с данъците на богатите бизнесмени. И дори по-големи, защото всяка фирма първо калкулира своите разходи и плаща 10 процента върху чистата си печалба, докато тютюнджиите плащат  10 процента данък върху цялата си продукция, без да се вземат предвид техните разходи за оран, семена, препарати, торове, за построяване на сушилни. Те обикновено са около 40 процента, така че за да получи доход от 1000 лева един тютюнопроизводител трябва да плати най-малко 400 лева.Тези разходи не се вземат в предвид неговият данък не се изчислява върху печалбата от 600 лева, както е справедливото, а върху получените 1000 лева. Да не говорим, че положеният труд не се признава за разход. За фирмите средствата за трудови възнаграждения на техните работници и служители са разход, за тютюнджиите не са. Излиза, че тютюна сам се сее, сам се бере, сам се ниже, а производителят седи, гледа и само прибира парите от продажбата.

  ГЕРБ вдигна с четири пъти социалните осигуровки на производителите на тютюн. Ако преди те плащаха около 25 лева на месец, то сега плащат близо 100 лева. Сумите се оказаха непосилни и хиляди хора сега са без социалните осигуровки и се молят да не се разболеят, защото ще трябва да плащат по 35 лева на преглед при лекар – специалист  и стотици, а понякога и хиляди лева, ако се наложи да влязат за лечение в болница.

    Другият голям удар дойде от спирането на премиите за произведената продукция. При тяхното съществуване премиите в района на Кърджали, където се отглеждат основно ориенталски сортове  достигаше до 4.20 – 4.50 лв. за килограм произведен тютюн. Средната изкупна цена се колебаеше около 4 лв. за килограм, така че производителите получаваха общо близо 9 лв. за килограм, докато в момента със средствата по схемата за национални доплащания за килограм се взема около 7 лв. Това реално означава понижение на доходите с близо 25 процента. За това аз недоумявах, когато народната представителка от ГЕРБ Цвета Караянчева, която е и вносител на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия гръмко се хвалеше, че при тяхното управление този отрасъл е преживял едва ли не разцвет. Истината е съвсем друга и в това може да се убеди всеки, който посети поне едно село в Източните Родопи и се разговори с хората.

   Промените в Закона за тютюна доведоха до либерализиране на пазара, но лишиха производителите от каквато и да е защита. Рискът да предадат продукцията си на току що появили се търговци,които след това да изчезнат и да не платят е огромен. Изчезна и държавният тютюнев експерт, който се явяваше арбитър при спорове между търговци и производители за качеството и цената на продукцията. Сега тютюнджиите могат да се оплачат единствено на „арменския поп”. Въвеждането на системата за национални доплащания  изкриви реалната ситуация в тютюневия отрасъл. В момента тютюн в областта отглеждат около 6 хиляди души, но пари за тютюн получават близо 20 000.

            Политиката на Европейският съюз е, че тези пари се дават не за подпомагане на производството, а за подпомагане на хората, които са се отказали от него. Те се изчисляват на базата на средноаретметично количество изкупен тютюн през референтния период 2007 – 2009 година, а на базата на произведения сега. За това и много често хората, които сега се занимават с тютюнпроизводство не получават и лев допълнително от националните доплащания, а други, които не са засадили и стрък ,вземат по 5 – 6  хиляди лева, а някои дори и повече.Ясно е, че целта на тази политика е да доведе до масовото отказване от производството на тютюн. Но тук възниква въпросът какво губи от това България и дали не е по-добре да плаща санкции за подкрепата на производството, защото приходите от акцизи и мита за държавния бюджет са многократно по-големи от размер на санкциите, които биха й били наложени. Въпрос, който трябва да бъде много внимателно анализиран.          .

            В предвид всичко това, Българската социалистическа партия ще направи всичко необходимо със своята парламентарна група в 42-то Народно събрание да инициира законодателни промени за защита и поощряване  на тютюнопроизводителите и на тютюнопрозиводството чрез гаранции и сигурност в националните доплащания, намаляване на социалните вноски, обмисляне на евентуална отмяна на данъка върху печалбата или поне за признаване на  разходите за семена, оран, торове, препарати и т.н.;  възстановяване на държавните тютюневи експерти, въвеждане на забрана за износ на необработен тютюн от страната. Чрез тази забрана произведените в България тютюни ще се обработват в страната, а това ще доведе до разкриването на хиляди нови работни места, ще доведе до създаването на допълнителна добавена стойност и ще увеличи приходите в държавния бюджет.

            С други думи очакванията на Кърджалийските тютюнопроизводители са: гаранции за тютюнопроизводството за следващите години, промени в законодателството и директно финансиране за тях. Важен проблем за разрешаване е и размерът на социалните вноски, които плащат те. Смятам, че подкрепяното от БСП правителство на Пламен Орешарски ще откликне на нуждите на тютюнопроизводителите, защото от това ще спечелят стотици хиляди хора в цялата страна, а и самата държава, защото ще може да реши острите проблеми с обезлюдяването на цели региони в България, с демографската криза, с повишаването на приходите в държавната хазна.

            Европа не иска да се произвежда тютюн. България пък има остра нужда този отрасъл да се възстанови. Ясно е, че трябва сами да си помогнем и да си решим проблемите.

 Назми Мюмюн, член на Национални съвет на БСП

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
25 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
25 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
25 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
25 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
25 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
25 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
25 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
25 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
25 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
25 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
25 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
25 ное 2020

Случаен виц

Последни новини