Цвета Караянчева:Поведението на управляващите е гьонсурат!

Цвета Караянчева

Уважаеми управляващи,

от какво се уплашихте вчера, че така припряно прекратихте дебатите и претупахте заседанието?! Едва ли е от гнева на протестиращите под прозорците ви, защото вече 50 дни демонстрирате, че сте слепи и глухи за исканията им. Едва ли е и от гузна съвест, защото тя не ви е присъща. Единственото логично обяснение е, че опозицията в лицето на ГЕРБ е единственият дразнител, който смущава вашето фамозно високомерие и суета. Е, няма как да задушите гласа на опозицията, освен ако не вкарате полицията в парламентарната зала, така както я насъскахте срещу протестиращите. Апропо, в моя избирателен район, поведение като вашето се назовава със звучната дума гьонсурат. Ако не знаете какво означава, попитайте коалиционните си партньори от ДПС. И спрете да се държите като девици в изповедалня. Обяснете на българските граждани защо се налага да теглите заем, който ще се наложи да изплащат децата, че и внуците ни. С каква лихва ще бъде натоварено въпросното финансово бреме и за какво ще бъдат похарчени парите?!. Спуснали сте дебела информационна завеса и баламосвате хората, че заемът е въпрос от първа необходимост, че без него държавата е обречена, хазната е опоскана, а бюджетът е пробит. Как да ви повярват протестиращите, след като допреди няколко месеца твърдяхте, че имате лостове да се справите с кризата и се усмихвахте блажено като в реклама на вафли. Как да ви повярват хората, след като посветихте първите два месеца след изборите на безогледно кадруване, коалиционни въртележки и злощастни опити да зачеркнете постигнатото преди вас. Като оставим настрана отчайващата липса на последователност в ходовете ви, няма как да си затворим очите за очебийния ви реваншизъм и дебелашко безочие. Как да повярват хората в добрите ви намерения, след като вместо да се съсредоточите върху събираемостта на данъците и акцизите, в ограничаване на контрабандата и борба с корупцията, вие търгувате с постове, уреждате партийни активисти с постове и ги надъхвате с мантри за бъдещо благоденствие.

За един месец събираемостта на приходите е спаднала със 110 милиона лева. Явно това не е приоритет на правителството. Приоритет е ДАНС, приоритет са БОП, Корпоративна банка, интересите на клана Пеевски и т.н. Въобще, всичко което сте подхванали, е на принципа „Сговорна дружина – слепи ги ражда”.

Казвате, че актуализацията на бюджета е в интерес на гражданите. Ха дано, ама надали. Ако парите не стигат, откъде намерихте средства да увеличите с 30 процента заплатите на областните управители и техните заместници. Нагласихте партийни функционери в бордове на дружества срещу солидни месечни възнаграждения. Разполовихте министерството на регионалното развитие и благоустройството, с което не само, че не спестихте пари, но и трайно блокирахте работата му. Роните крокодилски сълзи за пенсионерите и социално слабите. Разделяте хората на софиянци и провинциалисти. Подозирате ги в провокации и саботажи. Управлявате напук на протестите, криете се зад полицейските щитове и палки – същите онези, които обвинявате, че пресирали хората през последните 4 години и не им позволявали да гъкнат. Ако беше така, гневът на улицата нямаше да се изсипе върху вас, уважаеми псевдозащитници на човешките права. Опасахте Народното събрание с полицейски кордони. От какво се пазите?! Жалки са напъните ви да обвините протестиращите в нецивилизованост и агресия, кметицата Фандъкова - в пристрастие, Бойко Борисов - във всички земни грехове, а българите пред парламента - в неразбиране, че цялата тая имитация на управление била в тяхно име и за тяхно благо.

Тези дни г-н Лютви Местан с присъщия му финес и склонност към метафори сравни пианото на площада с туптящо сърце. Аз ще си послужа с една друга мисъл, че полифонията е обратното на комунизма. При нея е невъзможно всички ноти да са равни и еднакви по важност. Отпушете си ушите, господа управляващи за полифонията на протестите, ако не искате да ви ступат с диригентската палка”.

Изказване на народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева пред Народното събрание.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини