11 °C

Д-р Мухтаров:Стресът води до коремен дискомфорт

- Д-р Мухтаров, гастроентеролозите боравят често с термина синдром на раздразненото черво, пациентите знаят ли какво се крие зад него?
- У нас сред хората е разпространено наименованието колит. И се използва масово от хората за оплаквания като болки с дискомфорт в корема, които се появяват неколкократно в рамките на три месеца и винаги са свързани с промяна в ритъма на изхождане по голяма нужда. При едни има запек, при други - по-често ходене по голяма нужда, оплакванията се успокояват след изхождане, може да има промяна във формата на изпражненията. Това са най-честите оплаквания, с които идват пациенти при нас. Повече боледуват жените, както и хората в млада възраст.

- Какво е обяснението? Обикновено болестите се проявяват в по-късни години.
- Да, но това не е истинска болест. Много е важно хората да знаят, че колитът или синдромът на раздразненото черво няма да им съкрати живота. Не е предразположение за рак или за друго тежко заболяване на дебелото черво. Тоест това е едно състояние, при което има болка, има дискомфорт, представлява проблем в ежедневието, но не е болест. Примерно страдащият от този синдром се въздържа да отиде на кино или да пътува по-дълго с автобус, защото се страхува да не получи диария. Става дума за функционално нарушение на работата на червото, като за медицината не е категорично ясно на какво се дължи. Но не застрашава живота, нито има опасност да се развие като сериозно заболяване. 

- А доказани ли са факторите, които го благоприятстват? 
- По-характерно е за хора, които трудно се справят със стресови ситуации. Но може да се влияе от най-различни причини, примерно от температурата. Обикновено през зимата пациентите имат повече оплаквания. Възможно е влиянието на някои храни, но и това не е абсолютно задължително. Много пациенти казват – понякога от една храна получавам болки, друг път я понасям добре. Също така, ако човек има някакво друго заболяване, синдромът на раздразненото черво може да се обостри. 

- Какво е спасението при установен синдром на раздразненото черво? 
- Първото нещо е човек да спре да мисли дали зад тази болка не се крие нещо друго - когато диагнозата е сигурна, разбира се, когато е отхвърлено сериозно заболяване. Защото, ако има алармиращи симптоми – кръв в изхожданията, загуба на тегло, ако болката в корема се появява за първи път над 50-те или пък нощем, - това налага да се отиде на лекар. 

Той ще прецени дали трябва да се предприемат по-сериозни изследвания на червото. А иначе по правило хората трябва по-активно да участват в грижата за собственото си здраве, да се самонаблюдават, да изключат от менюто си предизвикващите дискомфорт храни, да се съветват с лекар, на когото имат доверие. 

Практиката сочи, че винаги е добре да се спазва някакъв диетичен режим и това става на принципа проба – грешка и в зависимост от това от кой тип синдром на раздразненото черво човек страда - дали е съпроводен със запек или с диария, или има редуване на запек с диария. Когато има диария, трябва да се избягват храните, засилващи перисталтиката – груба целулоза, сладки плодове, натурални сокове, пълнозърнести хлебни изделия. Точно обратното пък е подходящо за хора, които имат запек като симптом на раздразненото черво.

- И ако диетичният режим не помага изцяло?
- Трябва да се приемат лекарства. Най-съвременните методи за контрол на заболяването даже включват психотерапия, техники за релаксация, за справяне със стреса. Прилагат се и алтернативни методи на лечение – йога, медитация, акупунктура, билкови препарати, какъвто е примерно „Комфортекс”. Разбира се, стандартното лечение е със спазмолитици за болката или пък с някои антидепресанти. 

Искам да отбележа, че един от симптомите, който обаче може да бъде проява на друго заболяване, е газообразуването. Защото то може да е резултат от непоносимост към определени храни, без да е налице синдром на раздразненото черво. Примерно често става въпрос за непоносимост към млечната или към плодовата захар. Оплакванията наподобяват синдрома на раздразненото черво, но всъщност съществува непоносимост към тези храни. При повишено газообразуване „Комфортекс” също върши добра работа. Пациентите са доволни, търсят го и си го препоръчват един на друг.

Въпросите зададе:Галина Спасова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
10 май 2021
Последни новини