Скандинавците търсят родопски тютюн, родната бюрокрация пречи

Хасан Тахиров

Родопският ненарязан тютюн е хит в скандинавските страни, но родната бюрокрация пречи на директната връзка между производители от България и клиенти от Швеция. Викингите са луднали на тема екология и използват зеленото злато за прогонване на паразити от животни и растения. Модно е възглавнички и дюшечета на домашни животни да се пълнят със суров тютюн. Миризмата му пропъжда бълхите. Отвара от ненарязания тютюн се ползва за пръскане на растения срещу паразити. В момента Швеция е нападната от охлюви, които гризят цветята по дворове и гробища. Скандинавците пръскат с катранов сок от пресовани стъбла на тютюна. Викингите са обсебени от идеята да не ползват химикали,а екологично чисти продукти срещу вредителите. Това съобщи за Кърджали бг вести шведският гражданин от Кърджалийско Хасан Тахиров. Той има в Швеция фирма за доставка на ненарязан тютюн.Дейността и се насърчава от скандинавската държавата, която осигурява консултации от специалисти.

Тахиров иска да направи в Кърджалийско кооперация на тютюнопроизводители. Целта е местните хора да получават приходите от продажбата на зеленото злато. Той планира да ангажира стотина семейства за подготовката на суровината. Доставил е пакетажна техника. Планът му е кооперацията да предоставя директно на шведските потребители по пощата ненарязания родопски тютюн.

Хасан Тахиров сподели, че цената на зеленото злато в Швеция достига до 35 евро за килограм. Да продаваме на половин цена, пак ще печелим повече,отколкото сега получават местните тютюнопроизводители, твърди Тахиров.

Кърджалиецът със шведски паспорт е водил дълга кореспонденция с Министерството на финансите и митниците за това дали ненарязания тютюн, предназначен за екологична употреба е акцизна стока. След изследвания в лаборатории отговорът е бил, че този продук не трябва да се облага с акциз и подлежи на износ. Това позволява свободната търговния. Проблем възниква с Български пощи, чрез които Тахиров иска да изпраща пакетите в Швеция. От управлението в Пловдив отказват, като твърдят, че има забрана за това със специално писмо.

Ще ме принудят да сея тютюн в Швеция и да наемам наши тютюнопроизводители за работа там, споделя Хасан Тахиров. Според него абсурдите на родната бюрокрация нямат край.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини