4 °C

Алековци се завърнаха от практика в Италия

Двадесет ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” град Кърджали се завърнаха от производствена практика в Италия.
В продължение на три седмици момичета и момчета от ХІ клас проведоха своята практика в град Римини, Италия. Практиката е част от реализирания проект „EASY. European Administrative Skills for Youngsters. ЛЕСНО. Европейски административни умения за начинаещи” по Секторна програма „Леонардо да Винчи”, Дейност „Мобилност”. Проектът е финасиран от Европейския съюз по линия на програмата ”Учене през целия живот” и дава възможност учениците да проведат своята практика на реални работни места.
Работната програма по проекта бе насочена към административната дейност. В италиански фирми младите икономисти от гимназията имаха възможност да усвоят практически умения в сферата на бизнес администрацията с цел по-качествена реализация на пазара на труда след завършване на средно образование; да се запознаят с утвърдени практики и модели на иновативни методи, съществуващи в администрацията на страната домакин за по-добра интеграция на европейския пазар на труда; да развият необходими за професията ключови компетенции и квалификации – комуникативност, мобилност, деловитост, лоялност, инициативност, съобразителност, отговорност и работа в екип; да работят в екип в международна бизнес среда; да се запознаят с културата, традициите, начина на живот и работа в Италия; да придобият европейско съзнание и самочувствие за принадлежност към общността. Знанията и уменията при използването на италиански език, който учениците изучаваха по време на предварителната си подготовка за участие в проекта, създават положителна нагласа и отношение към културното многообразие, както и интерес и любопитство към междукултурното общуване, съгласно Ключовите компетентности от Европейската референтна рамка.
Право на участие в практиката учениците получиха след сериозна предварителна подготовка и в обстановка на сериозна конкуренция. Първоначално своето желание за участие в проекта изразиха 42 ученици от ХІ клас в гимназията по икономика. След проведен изпит по професионална педагогическа подготовка право да продължат участието си в проекта и в обучението по италиански език получиха 36 ученици. След проведен изпит по италиански език право на участие в провеждане на практиката в Италия получиха 20 ученици. За провеждането на практиката учениците ще получат европейския сертификат Европас мобилност.
Очакваните резултати от реализацията на проекта са насочени към създаване на добавена стойност към предлаганото в България професионално обучение, към по-пълно свързване на професионалната практика с изискванията на динамично променящата се бизнес среда в България. В дългосрочен план този тип практическо обучение ще позволи на ползвателите на проекта да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда, имайки предвид засиленото търсене на специалисти, притежаващи европейски сертификати за придобитите професионални компетенции.
Партньор по проекта е агенция Sistema Turismo от Италия. Агенцията има богат опит в реализирането на проекти по програма „Леонардо да Винчи” и отговари напълно на изискванията за съвместно сътрудничество, приемайки като страна домакин да посрещне, обучи, контролира и организира практиката на ползвателите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини