Алековци се завърнаха от практика в Италия

Двадесет ученици от Професионална гимназия по икономика „Алеко Константинов” град Кърджали се завърнаха от производствена практика в Италия.
В продължение на три седмици момичета и момчета от ХІ клас проведоха своята практика в град Римини, Италия. Практиката е част от реализирания проект „EASY. European Administrative Skills for Youngsters. ЛЕСНО. Европейски административни умения за начинаещи” по Секторна програма „Леонардо да Винчи”, Дейност „Мобилност”. Проектът е финасиран от Европейския съюз по линия на програмата ”Учене през целия живот” и дава възможност учениците да проведат своята практика на реални работни места.
Работната програма по проекта бе насочена към административната дейност. В италиански фирми младите икономисти от гимназията имаха възможност да усвоят практически умения в сферата на бизнес администрацията с цел по-качествена реализация на пазара на труда след завършване на средно образование; да се запознаят с утвърдени практики и модели на иновативни методи, съществуващи в администрацията на страната домакин за по-добра интеграция на европейския пазар на труда; да развият необходими за професията ключови компетенции и квалификации – комуникативност, мобилност, деловитост, лоялност, инициативност, съобразителност, отговорност и работа в екип; да работят в екип в международна бизнес среда; да се запознаят с културата, традициите, начина на живот и работа в Италия; да придобият европейско съзнание и самочувствие за принадлежност към общността. Знанията и уменията при използването на италиански език, който учениците изучаваха по време на предварителната си подготовка за участие в проекта, създават положителна нагласа и отношение към културното многообразие, както и интерес и любопитство към междукултурното общуване, съгласно Ключовите компетентности от Европейската референтна рамка.
Право на участие в практиката учениците получиха след сериозна предварителна подготовка и в обстановка на сериозна конкуренция. Първоначално своето желание за участие в проекта изразиха 42 ученици от ХІ клас в гимназията по икономика. След проведен изпит по професионална педагогическа подготовка право да продължат участието си в проекта и в обучението по италиански език получиха 36 ученици. След проведен изпит по италиански език право на участие в провеждане на практиката в Италия получиха 20 ученици. За провеждането на практиката учениците ще получат европейския сертификат Европас мобилност.
Очакваните резултати от реализацията на проекта са насочени към създаване на добавена стойност към предлаганото в България професионално обучение, към по-пълно свързване на професионалната практика с изискванията на динамично променящата се бизнес среда в България. В дългосрочен план този тип практическо обучение ще позволи на ползвателите на проекта да бъдат конкурентноспособни на пазара на труда, имайки предвид засиленото търсене на специалисти, притежаващи европейски сертификати за придобитите професионални компетенции.
Партньор по проекта е агенция Sistema Turismo от Италия. Агенцията има богат опит в реализирането на проекти по програма „Леонардо да Винчи” и отговари напълно на изискванията за съвместно сътрудничество, приемайки като страна домакин да посрещне, обучи, контролира и организира практиката на ползвателите.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини