Четири милиона тръгват към Перперикон,след тях и хиляди туристи

Подписването

Близо четири милиона лева ще бъдат вложени в социализацията на скалният град на траките Перперикон по оперативна програма “Регионално развитие”.Днес кметът на Кърджали Хасан Азис подписа договор, с който по направление “Подкрепа за развитието на природни,културни и археологически атракции” на общината ще бъдат приведени 3 844 099,61 лева. Те ще позволят най-популярният археологически обект в страната да бъде експониран съобразно световните стандарти и да привлече още туристи от България и чужбина.

Консервационните и реставрационните работи ще се извършат от “Главболгарстрой-Реставрация”, а строителният надзор от обединение “Перперикон консулт”,съставено от местни фирми. “Главболгарстрой-Реставрация” вече е изпълнявал обект на територията на община Кърджали. Това е манастирският комплекс “Св.Йоан Предтеча”.

В словото си градоначалникът сподели, че е горд, че е стигнал до подписване след много перипетии. Проектирането е започнато още при предпресъединителната програма ФАР. Няколко пъти е спирано. Сега средствата са по оперативна програма на Европейския съюз. Перперикон ще бъде и по достъпен и по разбираем за нашите съвременници, отбеляза градоначалникът. Според него той е много повече от един местен обект. Това го показала и класацията “Чудесата на България”.Според Хасан Азис Перперикон ще стане мярка за туризъм в България.

Представителят на “Главбулгарстрой-Реставрация” Сашо Йовков посочи, че не е имало обект , който фирмата да не е извършила качествено и в срок.

Ръководителят на разкопките ст.н.с.Николай Овчаров подчерта, че скалният град на траките е попаднал сред първите петдесет култови обекта в света в класация на Филип Каргон. Наскоро гръцкия професор Николаос Стамболидис,също е изразил възхищение от обекта.

Подписването на договора между общината като възложител и изпълнителят “Главбулгарстрой- Реставрация” съвпадна с рожденния ден на проучвателя Николай Овчаров.

Георги Кулов

Цветя за рожденика
Новите находки от Перперикон
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини