Радиолюбители от три страни се събират на Рожен, кърджалийци споделят опит от земетресението в Турция

Васил Байданов и Жеко Жеков

Радиолюбители от България,Турция и Гърция ще обменят опит за реакция при природни бедствия и промишлени аварии пред представител на еврокомисаря Кристалина Георгиева. Упражнението ще се състои на 27 юли 2013 г. в местността Роженски поляни, Параклис “Света Неделя” в област Смолян. От това място ще работи любителска радиостанция, ръководеща упражнението, а кореспондентите ще бъдат по цялата територия на България.

В обмяната на опит ще се влючи и радиоклуб “Портолагос”,съобщиха за Кърджали бг вести председателят Васил Байданов и секретарят Жеко Жеков. Те посочиха, че кърджалийци имат какво да покажат. Ще припомним,че радиолюбители от Кърджали осъществиха радиомост между Турция и България по време на катастрофалното земетресение сполетяло южната ни съседка през 1999 г. Тогава седем радиолюбители от Кърджали,подпомогнати от свои колеги бяха в различните градове, засегнати от земните трусове. Всички комуникации в тях бяха прекъснати и само радиолюбителите имаха възможнодст да предават. Информацията, която основно се обменяше бе за пострадали от земетресението наши изселници. В нашия екип бяха включени покойният Добри Щерев, който бе шеф на групата,Галина и Мария Авренлиеви, Костадин Евстатиев от Стара Загора. Тук дейността на клуба се координираше от Жеко Жеков.

Участието на клуб “Портолагос” в радиомоста създаде добри контакти на радиолюбителите ни с турските им колеги. Обмяната на опит винаги е била полезна за тях. Сега ще има възможност да се стиковат умения и с колегите им от Гърция.

Упражнението се организира по инициатива на Българската федерация на радиолюбителите със съдействието на клубовете в Смолян и Кърджали. Поканени са да присъстват кметовете на общините Смолян и Кърджали,представители на МВР, Главна дишрекция “Пожарна безопасност и защита на населението”. Ще присъстват освен радиолюбители от Гърция и Турция и председателите на техните радиолюбителски организации. Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще бъде представена от член на екипа й.

Освен упражнението ще се проведе и дискусия за възможностите за сътрудничество между трите страни при аварийни ситуации. Ще бъдат оповестени и резултатите на приключила в Цюрих международна конференция.

За Кърджали бг вести Васил Байданов и Жеко Жеков посочиха, че гостите от Турция и Гърция имат много опит в кризисни ситуации в техните страни.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини