Днес почитаме Света Марина

Днес почитаме Света Великомъченица Марина. В народните вярвания празникът има езически произход и се свързва с така наречените Горещници - най-топлите дни в годината. 

Те започват на 15 юли, когато хората изгасяли огъня във всички къщи и чак на третия ден от Горещниците - на Света Марина ( 17 юли), се палел ритуално огън на селския мегдан и се вярвало в неговата сила. Затова искрица от него отивал във всеки дом, където се палел огън, който се вярвало, че лекува всички болести на света.

Казват, че Света Марина идва в съня на хората, които вярват в нея, пророкува и дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име, има лечебни води, особено силни в деня на Света Марина - 17-ти юли. Има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари за здраве. Света Марина е известна като господарка на змиите и лечителка на ухапаното от тях. Почитана е като покровителка на брака, водите и Южното Черноморие.

За православната църква Света Великомъченица Марина е дъщеря на езически жрец от Антиохия. Марина приема християнството още на 12-годишна възраст, но понеже в Антиохия и близките околности нямало свещеник, който да извърши светото тайнство "кръщение", тя останала непокръстена, а Кръщението се превръща в нейно съкровено желание. Тъй като отказва брак на управителя на източните римски провинции Олибрий, той започва да я преследва и измъчва и накрая я посича с меч. Св. Марина често е изобразявана като победителка на дявола.

Самото име Марина се превежда като "огнена" и "слънчева". Днес именици са Марин, Марина, Маринела. Името, което носят, означава постоянство.

Източник: http://www.vsekiden.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини