След свещенически бунт Калиник се оттегли от Варненската епархия

Митрополит Калиник е заявил, че се оттегля от поста временен наместник на Варненска и Великопреславска епархия, съобщи БТА. Реакцията му идва след призива на варненските свещеници Светият синод да преразгледа решението си за избора му.

Според духовниците от епархията най-добре е за наместник да бъде назначен Ловчанският митрополит Гавриил или Доростолският Амвросий, за да се спази канонът при овдовяване на епархия за наместник да се избира от най-близката до нея епархия.

Врачанския митрополит Калиник беше определен от Светия Синод за наместник на Варненската и Великопреславската епархия след внезапната кончина на дядо Кирил, намерен удавен във вторник на варненския бряг.

Митрополит Калиник коментира лаконично пред медиите, че си заминава и "решението ще бъде взето от варненските свещеници". Той заяви, че се оттегля от поста временен наместник на Варненската митрополия, като бил обиден от реакцията на свещениците.

Очаква се решението на Светия синод.

Според някои информации в медиите Калиник е искал да започне ревизия на митрополията. Преди да приключи съвещанието на епархийските служители, митрополит Калиник излезе и обясни, че не е възлагал спешна ревизия, а само инвентаризация.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини